За пръв път започна презареждането на ядрено гориво в единствената плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“
Секция: Русия
25 Ноември 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За пръв път започна презареждането на ядрено гориво в единствената плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“

/КРОСС/ Специалистите от „Росатом" започнаха първото в историята презареждане на ядрено гориво в единствената в света плаваща атомна топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов". ПАТЕЦ се намира в гр. Певек, Чукотка.

Зареждането на касети със свежо гориво беше извършено в единия от двата реактора - на десния борд на „Академик Ломоносов". Преди това касетите бяха доставени по Северния морски път в специални транспортни контейнери, които веднага след пристигането им бяха преместени на борда на енергоблока. Производител на ядреното гориво е „Машиностроителен завод" ( част от ТВЕЛ).

Планира се операцията по презареждането, която се извършва докато плавателният съд е на вода, да приключи до края на тази година. Следващото презареждане - вече в реактора на левия борд на плаващата АЕЦ, е планирано за 2024 година.

„Преди зареждането в реактора, всяка от общо 121 горивни касети премина строг приемателен контрол. След това касетите ще бъдат поставени последователно в реактора с помощта на автоматизирано краново оборудване", заяви Алексей Федотов, главен машинен инженер на ПАТЕЦ.

„След извършване на дейностите радиационният фон на територията, на която е разположена ПАТЕЦ, остава непроменен и отговаря на нивото на естествения фон, характерен за град Певек", съобщи Максим Шамамбаев, началник отдел „Ядрена безопасност" и главен физик на ПАТЕЦ.