Министър Цеков: Работата на държавата в снежна обстановка е да осигури условия професионалистите на терен да си свършат работата
Секция: Интервюта
28 Ноември 2023 06:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цеков: Работата на държавата в снежна обстановка е да осигури условия професионалистите на терен да си свършат работата 35 снегорина разчистват област Разград, до средата на седмицата обстановката ще се нормализира в Северна България

/КРОСС/ Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички моторни превозни средства. Почти всички Старопланински проходи, без Троянския, са проходими. За тежкотоварни автомобили е ограничено движението в Котленския проход и отчасти на прохода Шипка. Екипи на Областните пътни управления, на пътноподдържащите фирми са на терен всеки ден и очакванията са в средата на седмицата обстановката да се нормализира. Това съобщи снощи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в интервю за новините на Нова телевизия. Той допълни, че все още е ограничено движението по пътни участъци предимно в Северна България, а в южната част на страната пътищата са проходими при зимни условия.

Благодарение на усилията на всички екипи, държавните институции и общинските власти, ситуацията започва да се нормализира до степен, в която бедственото положение в някои области е отменено, каза Цеков. Регионалният министър подчерта, че работата на политическото ръководство на държавата е да създаде всички условия, така че професионалистите на терен да могат да си свършат работата. „Премиерът с личен пример и действия по отношение на управлението на кризи доказа, че е компетентен. Хората на терен заслужават огромно уважение и благодарности за усилията, които полагат, за да могат гражданите да излязат максимално бързо от тежката ситуация", обобщи той.

Цеков допълни, че причина за тежката ситуация в някои части от страната е комбинацията от обилни снеговалежи над нормата, съчетани с много силен вятър, който е предпоставка за снегонавявания и преспи. Регионалният министър даде пример с област Разград, където миналата нощ след почистване на някои пътища, са се образували отново преспи с височина над 2 м. В областта в момента работят 35 моторни снегорина, които са нон-стоп на терен. „Ресурсите са налични за територията на цялата страна", увери Цеков и уточни, че когато сме изправени пред природна стихия, се опитаме да ограничим неудобствата, дискомфорта или щетите, които ни причинява тя. По думите му сме свидетели на съчетание на неблагоприятни климатични фактори с нетрадиционна ситуация - дълго циганско лято, при което листната маса на дърветата не успя да опада и това създаде голямо натрупване на снежни маси, довело до паднали дървета, прекъснато електроснабдяване, което беше сериозно предизвикателство за екипите на ангажираните с бързото възстановяване след снеговалежа институции. „Приоритет беше първо да осигурим достъп до подстанциите, за да могат да се осигурят нужните ремонти, защото към вчерашна дата над 1000 населени места нямаха нормално електроснабдяване. Днес министърът на енергетиката съобщи, че без ток са 590 населени места, като се очаква утре електрозахранването да бъде възстановено навсякъде", обясни още той.

Регионалният министър припомни, че е осигурено зимното поддържане и има сключени договори за всички области. Фирмите разполагат с необходимите ресурси - техника и материали - сол, пясък, химически вещества. „В момента, в който дадена фирма не съумее да изпълни задълженията си за зимно поддържане по договор, ще предприемем необходимите действия, в това число и прекратяване на договора, какъвто беше случаят миналата седмица с фирмата, ангажирана в област Бургас. Поради неотложност беше възложен на други изпълнители. Вярвам, че полагат максимално усилия. Нямам наблюдения за подценяване на ситуацията от останалите фирми", увери министърът.