Урсула фон дер Лайен поиска от Хамас да освободи всички заложници
Секция: СВЯТ
28 Ноември 2023 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урсула фон дер Лайен поиска от Хамас да освободи всички заложници

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в специално изявление в понеделник вечерта приветства споразумението за удължаване на паузата във военните действия между Израел и Хамас с два дни, предаде АФП.

"Още веднъж призовавам терористите от Хамас да освободят всички заложници, взети по време на ужасяващата атака на 7 октомври. През последните четири дни беше окуражаващо да видим освобождаването на първите израелски заложници, както и на заложници от други националности ", каза шефът на ЕК.

Тя също така приветства "значителното увеличение на доставките на хуманитарна помощ за палестинските цивилни в Газа, станало възможно благодарение на тази пауза в битките".

"Споразумението, постигнато днес, разширява този прозорец на надежда, позволявайки на повече цивилни в ивицата Газа да имат достъп до помощта, от която се нуждаят", каза Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК благодари на "всички страни, участващи в осигуряването на това важно ново споразумение".

"По-специално, бих искал да благодаря на властите на Катар, Египет и Съединените щати за техните неуморни дипломатически усилия за постигане на тази сделка. Европейският съюз ще продължи да поддържа тесни контакти с всички международни партньори, за да постигне политическо решение, което ще гарантира мирно съжителство между израелци и палестинци въз основа на решението за две държави", отбеляза фон дер Лайен.