Министър Йоловски: 4 млн. лева безвъзмездно ще получат малки и средни предприятия за подобряване на киберсигурността си
Секция: ИКОНОМИКА
28 Ноември 2023 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Йоловски: 4 млн. лева безвъзмездно ще получат малки и средни предприятия за подобряване на киберсигурността си

/КРОСС/ Български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на безвъзмездна помощ в размер на до 120 000 лева, с които да подобрят киберсигурността си. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при представянето на проекта „Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки". Общо по програмата, която ще подпомага малките фирми в усвояването на най-съвременните решения за киберсигурност, през следващата година ще бъдат предоставени 4 млн. лева.

Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една и съща момента. Самата дигитализация е невъзможна без обратната страна - именно киберсигурността, отбеляза министър Йоловски.

Конкретният проект е свързан с разгръщането на мрежата от национални координационни центрове. Той е важен, защото споделянето на информацията в тази област е основен компонент за самата киберсигурност. „Ако пропуснем киберсигурността, губим всички предимства на дигитализацията", подчерта министърът на електронното управление.

Затова, по думите му, киберсигурността никога не е била толкова важна, колкото е в момента. Това се подкрепя и от актуалната статистика. От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера, без в това число да се включва и критичната инфраструктура. За сравнение - за цялата 2022 г. са били отчетени около 4100 киберинцидента. „За съжаление това е новото нормално. Ние живеем с киберзаплахите, те вече не са изключение, а правило", поясни още Александър Йоловски.

По думите му нито една стратегия за киберсигурност не трябва да пропуска, не само инвестициите в услуги и оборудване, но също така и инвестициите в хора. „Ние лесно можем да закупим определени продукти, да внедрим определени решения, но ако нямаме хората, които да обезпечат тяхната дейност, задачата не е изпълнена. Именно затова е важно да се учим от грешките в миналото и да правим все по-високи инвестиции в хората", подчерта още министър Йоловски.

Според него на ниво Европейски съюз също се забелязва липса на достатъчно специалисти, както в областта на информационните технологии като цяло, така и по-специално в сферата на киберсигурността. „Другите държави членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад. Оживяването на екосистемата е от ключово значение", каза още Йоловски.

Затова министърът подчерта и важността на проекта по отношение на изграждането на мрежа за сътрудничество на европейско ниво. „Споделянето на информация е ключът към успеха в областта на киберсигурността. В България това споделяне не е толкова често срещано, у нас предстои тежък разговор за промяна на парадигмата за киберсигурност, която не трябва да бъде сигурност чрез неизвестност", отбеляза още Александър Йоловски.