Хасан Адемов: Най-големият проблем в България е демографската криза, бедността и рискът от социално изключване
Секция: Коментари
29 Ноември 2023 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хасан Адемов: Най-големият проблем в България е демографската криза, бедността и рискът от социално изключване

/КРОСС/ Социалната комисия прие бюджетите на ДОО и държавният бюджет, отхвърлен бе единствено на НЗОК. В това няма нищо страшно, тъй той като ще се гледа в парламента. Това заяви снощи бившият социален министър Хасан Адемов в предаването „Денят на живо" по Нова нюз.

Министърът на финансите говори как трябва да се увеличат доходите, докато управителят на БНБ говори за по-строга фискална политика. Няма как да има по-високи доходи, ако нямаме инвестиции не само в производството, но и в човешкия ресурс. Двамата говорят от своята си гледна точка, обясни той.

По думите му най-големият проблем в България е демографската криза, освен това бедността и рискът от социално изключване. На тези предизвикателство трябва да отговорят трите бюджета, каза Адемов.

„Трудно можем да решим проблемите на бедността само с бюджета. Трябва да се обърне внимание на образованието, професионалното ориентиране. За да върнем хората в България трябва да им предложим поне средноевропейските нива. Изключително важна е квалификацията, защото иначе няма как да разчитаме на високи технологии, което е предпоставка за по-високо производство и конкурентноспособност", обясни бившият социален министър.

„В момента средната работна заплата е 2000 лева. Има възможности и по европейските програми да се повишат доходите. Над 4 млрд. лева са средствата, които могат да се разпределят от социалното министерство. Бедността не може да се пребори единствено с даване на пари. Изключително важна е комплексната грижа", подчерта Хасан Адемов.

Нова Нюз, „Денят на живо"