Силен старт на турнето „КЛАВИРТУОЗНО” на братята Хасан и Ибрахим Игнатови
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2023 20:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силен старт на турнето „КЛАВИРТУОЗНО” на братята Хасан и Ибрахим Игнатови

/КРОСС/ С майсторски изпълнения и възторжена публика стартира зимното турне на младите таланти Хасан и Ибрахим Игнатови. Виртуозните пианисти очароваха за пореден път своите почитатели с концерта си „Клавиртуозно" на 30 ноември в препълнената зала на Културно-информационен център „Безистен" в Ямбол. След броени часове те излизат пред публиката в родния им град Шумен.

Специалното им зимно турне, озаглавено „КЛАВИРТУОЗНО - музикални бисери на пиано с Хасан и Ибрахим Игнатови" продължава на 4 и 5 декември в Сливен и Плевен.

Ако има нещо, което да се наречен най-точен показател за успеха на един изпълнител, то това е реакцията на публиката. А спонтанната радост, възхита и респект, които публиката в Ямбол засвидетелства пред Хасан и Ибрахим Игнатови след концерта снощи, бе най-категоричната оценка за представянето им. Дълго след финала на изпълненията им, те раздаваха автографи и отговаряха на десетки въпроси на фенове.

В препълнената зала на ямболския Безистен братята защитиха безусловно славата си на виртуози на пианото. В нелеката програма, подбрана за концерта, те представиха най-вече произведения на големите имена в клавирното изкуство - Фредерик Шопен и Ференц Лист. Впечатляващи бяха също изпълненията на Ибрахим на „Танц със саби" от Арам Хачатурян (представен през интерпретацията на унгарския гений Дьорд Цифра), както и на Хасан, представил етюди на Рахманинов и на Паганини-Лист.

Изненадващият за публиката финал бе с две пиеси, композирани от самите Хасан и Ибрахим Игнатови - „Празник в Делиормана" и „Слънце и Луна". Бурните аплодисменти накрая и последвалите въпроси - има ли издадени записи на техни произведения, къде могат да бъдат чути - бе признанието за младите таланти освен като изпълнители, и като композитори.

Припомняме, че част от произведенията, включени в програмата на концертите от турнето, донесоха съвсем наскоро и международно признание на българските таланти. Хасан и Ибрахим влязоха в Топ 10 на международния конкурс Étoiles du piano във Франция, сред конкуренция от 350 пианисти от цял свят.

Зимното турне на двамата музиканти се реализира по проект, защитен пред Министерство на културата. Целта му е да популяризира класическото изкуство сред родната публика и в същото време да стимулира творческите изяви на двамата пианисти, разгръщайки творческия им и изпълнителски потенциал.