Нов щам на свински грип във Великобритания
Секция: Здраве
02 Декември 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов щам на свински грип във Великобритания

/КРОСС/ С навлизане в зимния период зачестяват съобщенията за различни вирусни заболявания в Европа. Докато скандинавските държави се борят с увеличаващи се случаи на пневмония при деца, подобни на тези в Китай, Великобритания регистрира първи случай на нов свински грип при човек.

Става въпрос за нов щам на свински грип, който до момента е циркулирал само сред популации от прасета в Обединеното кралство. Той е открит при рутинен скрининг на страдащ от респираторно заболяване пациент, направен от личния му лекар.

Другото необичайно нещо в този случай, заради което и британските здравни власти започнаха задълбочена проверка, е, че въпросният пациент не е имал контакт с животни, от които да се е заразил, което буди подозрение, че този нов щам може вече да циркулира и сред жителите на Острова.

В света са известни само около 50 заразявания на хора с него, като няма данни болният в Англия по някакъв начин да е свързан с тях. Съобщено бе, че инфекциозното заболяване при него е протекло леко и той се е възстановил напълно.

Британската агенция за здравна сигурност обаче призова хората с грипоподобни симптоми да избягват контакт с други, особено с такива в напреднала възраст или с отслабена имунна система заради други здравословни проблеми.

Известно е, че свинският грип се предава по-трудно от коронавируса и при него смъртността е по-малка. Повечето от симптомите му са същите като при сезонния грип - висока температура, отпадналост, болки в тялото, но често се развива и пневмония около втория-третия ден от разболяването.

През 2009 г. имаше епидемия от свински грип, която доведе до смъртта на 284 000 души по света. Британските здравни власти предупредиха тази седмица и за бързото разпространение на норовирус, който причинява тежко повръщане и диария. Всеки ден в английските болници постъпвали около 350 души с такива симптоми, което е три пъти повече в сравнение с миналата година.