Човешкият потенциал в туристическата индустрия и ролята на бизнес туризма за Бранд България бе темата на церемония по дипломиране на студентите по туризъм в УНСС
Секция: Туризъм
02 Декември 2023 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Човешкият потенциал в туристическата индустрия и ролята на бизнес туризма за Бранд България бе темата на церемония по дипломиране на студентите по туризъм в УНСС

/КРОСС/ На церемония по дипломирането на студентите по туризъм от УНСС експертите на Катедра "Икономика на туризма" поставиха за дискусия темата за ролята на бизнес туризма за развитие на висококачествен и висококатегориен туризъм с платежоспособни клиенти, довеждащ до устойчиво развитие на дестинация България в четири сезона. Бе обсъдено и значението на бизнес туризма за реализацията на кадрите във висококатегорийни обекти с по-високи трудови възнаграждения, целогодишно, а не сезонно.

Гости на церемонията бяха Кирил Радоев, заместник-генерален мениджър на хотел ИнтерКонтинентал София, и Недялка Пенева, директор „Човешки ресурси" в ИнтерКонтинентал София, които представиха на бъдещите кадри в сектора ролята на бизнес туризма за позициониране на Бранд България и за развитието на младите таланти.

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на Катедра „Икономика на туризма", поздрави дипломантите и им пожела успешна реализация в бизнеса, която да ги води винаги нагоре. „Духът прави силата е мотото на нашия университет и всъщност духът ни води непрекъснато да вървим напред, да се развиваме, да се самоусъвършенстваме и защо не да продължаваме да се обучаваме в нови форми - бакалавър, магистър и доктор", посочи в поздравителния си адрес проф. Янева. „УНСС е университетът на лидерите, на министри, на депутати и на изявени хора от бизнеса и искрено ви желая един ден с вас да се срещнем в партньорски позиции, в които да бъдем полезни с каквото можем, и да се гордеем с вас". Проф. Янева пожела на дипломантите още да бъдат здрави, да търсят хармонията между ум, дух и тяло чрез уелнес и здравния туризъм и да вървят нагоре професионално чрез бизнес туризма.

 

Бизнес туризмът беше във фокуса на вниманието и в поздравленията на гостите на церемонията. Кирил Радоев и Недялка Пенева са възпитаници на Катедра „Икономика на туризма", които са извървели успешния път на реализация в туристическата индустрия и са избрали да се развиват в сегмента на бизнес туризма. „Надявам се да останете в туризма, защото туризмът и хотелиерството са преживяване, страст, емоции и динамика", посочи Кирил Радоев. По думите му бизнес туризмът е много важен за развитието на България като туристическа дестинация и помага за изравняването на сезонните пикове между масовите летен и зимен туризъм. „Това, което ние правим като марка и като верига, е да насърчаваме бизнес туризма не само от нашата гледна точка като хотел, но и да промотираме дестинацията като цяло. Работим заедно с други хотели от нашата верига, за да промотираме България, но и региона на Балканите. Ние от конкуренти ставаме партньори с другите хотели, за да можем да популяризираме дестинацията", добави заместник-генералният мениджър на ИнтерКонтинентал София.

Недялка Пенева сподели опита си като професионалист, за когото образованието по туризъм в УНСС е се е превърнало в сбъдната мечта. „Туризмът ми даде много силен старт в кариерата. Работата в бизнес хотел в сърцето на София е гордост, щастие и професионално удовлетворение", посочи тя. По думите ѝ младият човек трябва да е готов да се развива постоянно и да учи през целия си живот. Веригата ИнтерКонтинентал следва модела 70/20/10, според който участието в обучения на работното място формира 10% от професионалното развитие, 20% от успеха се дължат на работата с професионалисти, с хора, които имат опит, знаят какво правят и дават своите ценни съвети, а останалите 70% са ежедневната работа, ситуациите на работното място, трудностите, с които екипът се сблъсква, и усилията, които се полагат. Недялка Пенева пожела на дипломантите да бъдат смели, да следват мечтите си и своя път и да бъдат търпеливи упорити, защото понякога най-прекият път не е най-правилният. „Трябва да сте готови да влагате усилия, време и упорита работа, за да можете да получавате ценния опит, знанията, уменията, възможностите, страхотните приятели и колеги, с които да станете като едно семейство", посочи в поздравлението си Недялка Пенева.