Меглена Плугчиева: Земеделската земя е стратегически ресурс
Секция: Интервюта
03 Декември 2023 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меглена Плугчиева: Земеделската земя е стратегически ресурс

/КРОСС/ Земеделската земя е стратегически ресурс, който касае продоволствената политика на държавата. В условия на кризи и войни в периода, в който се намираме, остротата на този проблем стои с още по-голяма важност и затова е абсолютно недопустима продажбата им. Това каза бившият заместник-министър на земеделието Меглена Плугчиева в предаването „Говори сега" по БНТ.

Тя припомни, че такова предложение е имало и по времето, когато министър на земеделието е бил Мирослав Найденов, но тогава е срещнала остра съпротива. И в момента всички представители на земеделския бранш са единодушни, че тази идея не трябва да се реализира. „Този задкулисен стил, този безпринципен маниер е много тревожен, защото започва да се налага като стил на поведение на правителството. Видяхте какво се случи с „Булгартрансгаз" - обяви се за грешка. Това доведе и до напрежение със съседни страни", коментира тя.

Според нея бюджетът е разхитителен и това е опасна тенденция. „Когато самоцелно се поставя задължително 3% дефицит, само за да се изпълни един критерий, ми се струва също недостатъчно добре аргументирано и обосновано. Г-н Василев залага икономически растеж за следящата година от 3,2%, но Европейската прогноза прави прогноза за нашия икономически растеж за 1,8%", отбеляза Плугчиева.

БНТ, „Говори сега"