„Росатом“ демонстрира на COP28 напредък в реализацията на проектите за АЕЦ с малка мощност
Секция: Наука
05 Декември 2023 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“ демонстрира на COP28 напредък в реализацията на проектите за АЕЦ с малка мощност

/КРОСС/ Държавната корпорация „Росатом" проведе в рамките на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP28) Ден на атомните централи с малка мощност. Събитието започна с мултимедийно шоу, което демонстрира важността на запазване на екосистемата в Якутия, където „Росатом" реализира проект на АЕЦ с малка мощност. Въвеждането ѝ в експлоатация е планирано за 2028 година.

„Сигурен съм, че предложенията на „Росатом" в сферата на атомните централи с малка мощност ще се превърнат в ефективен и екологичен избор за всички страни, които по ред причини не са разглеждали възможността те самите да произвеждат ядрена енергия", отбеляза във видеообръщение към гостите и участниците в сесията генералният директор на „Росатом" Алексей Лихачов.

В портфолиото на корпорацията е и единствената в света плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов", разположена в най-северния град на Русия - Певек. От въвеждането ѝ в промишлена експлоатация в края на 2019 година, ПАТЕЦ е произвела над 700 милиона киловатчаса електроенергия. На основата на този опит се разработва технология за плаващи енергоблокове от ново поколение на базата на реактори РИТМ-200. Планира се през 2029 г. те да започнат да доставят енергия за разработването на Баимската минна зона в Чукотка. Корпорацията реализира и проект на микрореактори „Шелф-М" с мощност до 10 мегавата. Първата централа на базата на тази технология ще заработи до 2030 година.

„В света съществуват повече от 70 проекта за малки модулни реактори на етап проектиране. „Росатом" е единствената технологична компания, преминала от думи към дела. Днес, реализирайки нашите проекти за Якутия и Чукотка, ние си поставяме задачата да демонстрираме икономическата им ефективност и надеждност. Създаването на референтни проекти в Далечния изток ще открие за тази технология огромен пазар, също както референтността на руските АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 от поколение III+ показа на света, че атомната енергетика е безопасно решение на проблемите с промяната на климата. Уверени сме, че придобитият опит ще позволи в близките години да предложим на нашите партньори по целия свят най-добрите решения в областта на реакторите с малка мощност", заяви първият заместник генерален директор на „Росатом" Кирил Комаров.

На събитието бе представена концепция за изграждане на проект за атомен реактор с малка мощност за Монголия.

В панела участва и президентът на Световната ядрена асоциация Сама Билбао-и-Леон, както и представители на енергийни компании и министерства от различни страни.