Костадин Костадинов: Това не е Правителство, а срамна агония
Секция: ПОЛИТИКА
06 Декември 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов: Това не е Правителство, а срамна агония Декларация прочетена от парламентарната трибуна от председателя на “Възраждане“ и ПГ на „Възраждане“

/КРОСС/ Вчерашните коалиционни драми, налагат да се направи една ретроспекция на причините, които доведоха до създаването на тройната коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, преди близо вече половин година. Пет основни приоритета бяха изтъкнати тогава, които трябваше да бъдат постигнати в рамките на първите няколко месеца. Тези първи девет месеца, почти изцяло минаха, като нито един от тези приоритети не се е осъществил, всъщност един само е почти напълно осъществен.

Нека припомним на българските граждани, кои бяха тези пет основни приоритета - Първият беше влизането в Шенген, което за тези партии, явно представлява цел номер едно и най-важното нещо, което вълнува българските граждани, следващият приоритет - влизането в еврозоната и ликвидирането на българската финансова независимост и унищожаването на българската банкова система. На трето място - конституционни промени, също така жадувани от огромна част от българските граждани, на четвърто място, някак си, скромно така, между другото - повишаване на стандарта и качеството на живот на България и на пето място - затвърждаване и продължаване на българската подкрепа за Украйна, във войната ѝ с Русия.

От тези пет приоритета, като изключим последния, който се изпълнява и преизпълнява, с помощ, която България продължава да оказва на Украйна, в размер на милиарди, всичко останали, обаче отече в канала. Очевидно е, че България няма да влезе в Шенген, когато питаха министър-председателя, дали има план "Б", той каза, че няма, защото е сигурен, че ще влезем в Шенген, само че ние не влизаме, няма и да влезем. Позицията на Австрия и Нидерландия е категорична в това отношение и е формирана от партии, които са в едно политическо семейство с ПП-ДБ и по-скоро с втората част ДБ. Тук е моментът да питате представителите на ДБ и най-вече на ДСБ, защо не са говорили със своите партньорски партии в Европа, които управляват и защо не са лобирали пред тях, за да се промени това положение.

Отговорът, разбира се, е еднозначен, ясен и категоричен - просто никой не уважава хора, които се държат в слугинска позиция, а не в съюзническа и равноправна. Освен провалът за Шенген е провалът и за Еврозоната - не един, не двама, не трима висши европейски чиновници обясняваха, че България не отговаря на условията и критериите за членство в Еврозоната. Освен това, все още, Конституционният съд не се е произнесъл по жалбата на "Възраждане" за провеждане на Референдум за запазване на българския лев. Вярвам и съм убеден в това, че Конституционният съд, за разлика от престъпното мнозинство в Парламента, няма да се изгаври с Конституцията и ще уважи правото на 604 000 българи, да бъдат питани, защото, очевидно е, че българите не трябва да бъдат питани за нищо, според управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. Така че, въпросът за Еврозоната, също е ясен и категоричен - България няма да влезе, независимо дали с или без референдум.

На трето място - конституционните проблеми - освен това, че вътре в самата коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, няма единомислие по темата за половината от конституционните промени, по отношение на другата половина, няма единомислие, дори с Венецианската комисия, която публично унижи представителите на българската законотворческа мисъл, в лицето на управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, обяснявайки им, че предложението им не отговарят на Конституцията в момента и на духа на българското законодателство, което означава, че каквито и промени да бъдат внесени и приети, в крайна сметка, те ще бъдат атакувани, дори пред европейските институции, при всички положения ще бъдат атакувани в Конституционния съд. Да не забравяме, че в Конституционния съд има и втора жалба, внесена от "Възраждане", във връзка със самата процедура и процедурните правила, приети тук от този Парламент, отново в противоречие със законите.

Четвъртият основен приоритет, поставен като важен за създаването на това правителство - повишаването на стандарта на българските граждани. Стандартът, не само, че не се повишава, напротив - продължава да се срива, а и е очевидно, че българското правителство е загрижено повече за Украйна, отколкото за България, защото дори 1/10 от парите, които се харчат за Украйна, всеки месец от българския бюджет, включително и с подаръци, на стойност милиарди, да бяха внасяни за нужди на български граждани, може би, това щеше да се случи, но за пореден път, българското Народно събрание се държи като украинската Рада и се грижи повече за украинците, отколкото за българите. Тук е моментът да отбележим, че все пак, петият приоритет се изпълнява и преизпълнява, да, българското правителство се грижи за Украйна, безспорно, наистина добре.

Вчерашната коалиционна драма, за пореден път показа, каква всъщност, е спойката, която сглобява, така наречената ‘сглобка', не става въпрос нито за принципи, нито за идеали, нито за политики, дори, става въпрос, единствено и само за постове. Поводът беше намерен с уволненият директор на "Пирогов", действително един от добрите специалисти в България.

Винаги може да се намери повод, за да започне това правителство да се бие помежду си, очевидно е, че беше намерен, очевидно е, че за пореден път се стигна и до разбирателство, както стана и миналата седмица покрай сблъсъците за Националната здавноосигурителна каса. Въпросът е - докога тази срамна агония ще продължава? Какво ще се случи следващият път, когато бъде уволнен някой друг и ГЕРБ или ПП-ДБ, или ДПС намерят повод за да извиват ръцете на своите партньори. Това не е Правителство, това е срамна агония, в която България, просто деградира, потъва и умира всеки ден. На нас не ни е нужно природно бедствие, на нас не ни е нужна война, на нас не ни е нужна епидемия, на нас ни е нужно, просто Правителството на Сорос Денков, за да приключи България и, очевидно, че то преизпълнява своите планове, с изключително бързи темпове.

Затова най-доброто нещо, което може да се случи и, което трябва да се случи е това срамно Правителство по най-бързия начин да подаде оставка, да отиде в историята и да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.