Започна 50-ия Панаир на книгата
Секция: КУЛТУРА
06 Декември 2023 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна 50-ия Панаир на книгата Връчиха се наградите „Златен лъв“

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът акад. Николай Денков и министърът на културата Кръстю Кръстев официално дадоха старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата. Церемонията по откриването се проведе вчера вечерта, като събитието приключи с връчването на престижните награди за книгоиздаване „Златен лъв".

„Тази година празнуваме един голям юбилей. 50 години са респектираща цифра, зад която седи много отговорност, много работа и волята на един екип не само да създаде традициите на панаира, но и да го отстоява цели 50 издания. Седи и нещо друго много важно - предаността на читателите. Без читателите панаир не може да има. А кое е онова, което свързва панаир, организатори и читатели? Това е онази обща убеденост, че с войнствената посредственост, неграмотността, безскрупулната наглост и агресията в нашето общество най-ефикасно може да се бори книгата, от която идва и познанието", каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата.

Акад. Николай Денков също поздрави Асоциация „Българска книга" с юбилея, като в приветственото си слово коментира и тревожните резултати от международното оценяване на учениците, които станаха ясни вчера. „Има някакъв парадокс, малко тъжен, предизвикателен, в това, че годината, в която българската култура получи международно признание, бе съчетана с едни от най-слабите от много години насам резултати за нашите ученици. За съжаление, това е един от многото примери за поляризацията на обществото. Трябва да намерим заедно начин да се справим с това. И той е да покажем правилния личен пример на нашите деца, за да имаме бъдещето, което искаме", коментира премиерът.

В обръщението си към организаторите и публиката министърът на културата Кръстю Кръстев зададе актуалния въпрос - във времена, в които до нас достига грохота на войната, възможно ли е книгите да ни спасят. „Знам, че отговорът е „да"! Думите пътуват, минават през границите безпроблемно, достигат до нашите души и ги лекуват като най-доброто лекарство", каза той.

Събитието приключи с тържествената церемония по връчването на престижните награди за книгоиздаване „Златен лъв".

В категорията „Награда за най-добър издателски проект" голямата награда спечели книгата „Острови" от Лиляна Дворянова и Емилия Дворянова, издателство „Изток-Запад", като статуетката връчи вицепрезидентът Илияна Йотова. Отличието се присъжда за книга с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, като критериите са висока стойност на текста (съдържание и стил), принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Носител на приза в категорията „Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост" стана издателство „Сиела" с книгата „Рана" на Захари Карабашлиев. Наградата връчи премиерът акад. Николай Денков. Любопитно е, че отличието се присъжда от журналистическо жури за книга, която разглежда важни за обществото проблеми и е предизвикала широк обществен и медиен интерес.