Гуцанов: Договорът с „Боташ” е неизгоден за България. Трябва да се установят всички факти по него
Секция: Интервюта
07 Декември 2023 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гуцанов: Договорът с „Боташ” е неизгоден за България. Трябва да се установят всички факти по него Той уточни, че трябва да има избори и нормално управление на страната

/КРОСС/ НС създаде временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

Договорът с „Боташ" е неизгоден за България. Той е 13 годишен и е сключен без да бъде информирана Комисията по енергетика в НС, както и НС. Този договор е направен по такъв начин, че ние плащаме за преноса по 486 000 долара на ден. 15 милиона на месец. Ако се откажем от този договор неустойката за България е над 2 млрд. долара.По този начин турската държавна компания може да влезе в цялата газопреносна мрежа на страната ни и да стигне до газопреносната мрежа на ЕС. Заради това има и действия от страна на ЕК спрямо този договор. Това каза в предаването „Здравей България" по NOVA Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на "БСП за България".

България на прицел от ЕК: Разследват сделката "Булгаргаз" - "Боташ" и таксите за пренос на руски газ

Той уточни, че договорът е подписан в рамките на 5 дни, което е абсурдно кратък срок. „Радвам се, че вчера за първи път имаше действия в НС, които дадоха възможност на опозицията да направи тази Комисия", добави той.

Росен Христов: В Европа смятат, че договорът "Булгаргаз - Боташ" е изгоден за България

Според него трябва да се установи кой е подписал този договор, защо е трябвало това да се случи и ще има ли наказа заради тези действия.

Той уточни, че трябва да има избори и нормално управление на страната. „Това срамно и опасно за държавата управление трябва да си отиде", каза още Гуцанов.