Захари Карабашлиев: В моменти на изпитания излизат най-светлите ангели и най-тъмните демони в човешката природа
Секция: КУЛТУРА
09 Декември 2023 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захари Карабашлиев: В моменти на изпитания  излизат най-светлите ангели и най-тъмните демони в човешката природа

/КРОСС/ Захари Карабашлиев е автор на едни от най-известните и най-докосващите съвременни български романи. Най-новата му книга ''Рана'' отваря темата за раните в историята и политиката, но и за героизма, нежността и надеждата.
„Тази книга би докоснала различна част от родовата памет на всеки читател. Идеята ѝ обаче не е да отваря рани, а да говори и за тях и ако може да допринесе за лекуването им, без големи литературни амбиции. Това е книга, която говори за семейна история, за момче и момиче, които са разделени от войната през 1916 г., когато България се намира в първата световна война. Един млад човек влиза във войната със своите идеализъм и плам, вместо да е на студентската скамейка. Ранен е в първия ден на войната", сподели Захари Карабашлиев.
„В годините между 1878 и 1912 г. България сякаш достига своя пик на нравствен, образователен и икономически подем. Първата световна война сякаш е края на Възраждането", коментира още той.
Писателят сподели за моменти от срещите си с читателите си в страната.
„Дай, Боже, да не влизаме всички ние в подобен конфликт, за да си покажем, че всички обичаме България еднакво... или пък някои по-малко. В моменти на такива изпитания - особено войни и бедствия, излизат най-светлите ангели и най-тъмните демони в човешката природа. Слав Богу, понякога ангелите надделяват и доброто и смелостта успяват единно да противостоят на злото. Това се е случило в България. Сега нямаме този контекст, в който всеки да покаже истинското си лице. Дано и да нямаме", коментира Карабашлиев.
Според него злите демони често са окуражавани от пропаганда и тогава се създава атмосфера на нетърпимост към другия.
"Войната не е просто между лидери и политически системи, не е между различни видове оръжия, тя влиза в семействата и личните истории, дори и между тези, които не воюват", каза още той.
бТВ, „Тази събота"