Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм
Секция: Туризъм
12 Декември 2023 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм

/КРОСС/ Град Банско беше домакин на първия изнесен дискусионен форум на Катедра „Икономика на туризма" към УНСС, който се състоя на Студентския празник 8 декември. Събитието постави акцент върху темата „Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм".

Рила-Пирин е един от деветте туристически района в България, за които са създадени организации за управление на туристически район (ОУТР). В неговата територия се включват общини от 4 административни области - Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и София. Така в състава на туристическия район се включат общини от области, които не граничат помежду си, но имат общи туристически продукти и могат да ги развиват заедно. В организацията членуват всички 23 общини на територията на района - 14 от област Благоевград, 5 от Кюстендил, 3 от Софийска област и 1 от Пазарджик. Това показва висока ангажираност на всички в района и приоритетното място на туризма за местните икономики. Включването на общини от различни административни области създава потенциал за развитие на общи туристически продукти с други туристически райони в съседство. Водещите, утвърдени и разпознаваеми локации в Рило-Пиринския туристически район за здравен туризъм във всичките му форми - балнеотуризъм, СПА и уелнес туризъм - са Благоевград, Банско, Гърмен, Добринище, Дупница, Костенец, Сандански и Сапарева баня.

„Една от основните цели в общата политика на Катедрата е да работим за развитие на Бранд България като здравна дестинация в четири сезона и да помагаме за изявата на туристическите райони и локации, които имат голям потенциал за развитие на здравен туризъм", заяви при откриването на форума проф. д-р Мариана Янева - ръководител на Катедра „Икономика на туризма". По думите ѝ е крайно време да престанем да комуникираме туризма като летен и зимен и да започнем да говорим за четирисезонен туристически продукт с фокус върху здравния туризъм.

Специален гост на дискусионния форум беше кметът на Община Банско Стойчо Баненски, според когото такива форуми и събития са бъдещето и трябва да бъдат приемани като възможност за обсъждане на идеи и решения за развитие на града и целия район. По думите му Общината ще бъде добър домакин, партньор и съмишленик в реализирането на дискусионни срещи и надграждане на добрата основа, която имат курортът и район Рила-Пирин. „Администрацията ще се вслушва в гласа на бизнеса, ще се обсъждат всички идеи и ще се взимат съвместни решения с голяма представителност на бизнеса", подчерта кметът.

Според него е много важно да говорим за туризъм в четири сезона, като здравният туризъм е една от възможностите район Рила-Пирин да развие целогодишен туристически продукт. Трябва да се използва потенциалът в сегмента на туристите, които идват в района и не стоят само на едно място, а уплътняват времето си, активни са и посещават много туристически места в рамките на няколко дни. На фона на това трябва да се мисли в посока развитие на туристическия продукт, така че да отговори на тези тенденции и да се възползва от възможностите на есенния и пролетния сезон с фокус върху здравния туризъм, смята Стойчо Баненски.

Домакините на дискусионния форум доц. д-р Ася Панджерова и Димитър Кръстев - управляващи директори на Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, посочиха, че събитието е естествено продължение на срещата в Банско с представители на институциите, всички местни власти и бизнеса по случай старта на зимния сезон. Според тях бизнесът има нужда от подобни дискусионни събития, на които да се обсъждат възможностите за развитие и съвместните усилия за разрешаване на предизвикателствата пред сектора на туризма. Доц. Панджерова посочи, че Банско и район Рила-Пирин имат изключително голям потенциал за развитие на автентиен целогодишен туризъм с гостоприемство в четири сезона, което да бъде еталон за висок стандарт. В рамките на Апартхотел Лъки Банско мениджърският екип ще се стреми да докаже тази максима.

Представители на сдруженията на местния бизнес, които се включиха във форума, също са съгласни, че е необходима по-широка платформа за дискусии и търсене на конкретни решения в туризма. Рая Коева-Вълкова - член на УС на Съюз на туристическия бизнес в град Банско, посочи, че експертите от Съюза са автори на новата Стратегия за развитие на устойчив туризъм. В този документ са идентифицирани всички възможности за развитие на здравен туризъм, а бизнесите вече активно предлагат здравни пакети. „Здравният туризъм е много подходящ сегмент за Банско и района. В Банско освен здраве, друго не си пожелаваме", подчерта Юлия Попова - координатор на Задруга на банските механджии (Уникално Банско). По думите ѝ трябва първо да се определят приоритетите на район Рила-Пирин, да се изчистят правните рамки на неговото управление и след това да се търсят съвместни решения за неговото развитие между всички общини.

Младите хора от туристическия бизнес също избират Банско и район Рила-Пирин за развитие на туристически продукти и предприемачески идеи. Такъв е примерът с Борис Карагеоргиев - управител на Mistral Travel & Events, който организира събития в района като студентския празник Mega Bansko. „Когато доведем студентите, ние промотираме и възможностите за СПА и уелнес в избраните обекти, за да подкрепим развитието на района като здравна дестинация", коментира Борис Карагеоргиев. През пролетните и летните месеци агенцията работи активно с корпоративни клиенти, които много често избират Банско за своите бизнес събития, което утвърждава мястото му като целогодишна туристическа дестинация.