Русенският университет е домакин на семинар по редки болести
Секция: Здраве
14 Декември 2023 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русенският университет е домакин на семинар по редки болести

/КРОСС/ Катедра „Здравни грижи" на Русенския университет „Ангел Кънчев" и Националният алианс на хора с редки болести /НАХРБ/ за поредна година проведоха семинар по редки болести. Той се състоя днес,14 декември, в Аула 2.101 на университета.

Целта му беше да се повиши информираността сред студентите, изучаващи специалности, ангажирани с проблемите за медицинската, трудовата и социалната рехабилитация, социалната адаптация на пациентите с редки заболявания и техните семейства.

На семинара присъстваха множество студенти от факултет „Обществено здраве и здравни грижи", както и ръководството на факултета.

Началото на събитието постави деканът на факултета проф. д-р Никола Събев, който подчерта че редките болести са много на брой, затова съвсем не се срещат рядко. По тази причина информираността за тях е изключително важна за цялото общество.

Семинарът бе открит от г-н Владимир Томов, председател на НАХРБ.

С доклади участваха лекарите от УМБАЛ „Света Марина, гр. Варна: д-р Мила Димитрова - „Хиперинсулинемична хипогликемия"; д-р Андрея Янева - „Какво се крие зад ниския ръст?"; д-р Надежда Костова - „Синдром на Търнър - клиничен случай"; д-р Есра Ахмед - „Синдром на Силвър Ръсел - клиничен случай"; както и доц. д-р Ивелина Йорданова , д.м. от УМБАЛ „Георги Странски" - Плевен - „Булозна епидермолиза" и д-р Иоана Иванова от МБАЛ „Надежда", гр. София - „Кажи ми от кой джинс си?".