Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%, установиха учени от Сорбоната
Секция: Здраве
16 Декември 2023 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%, установиха учени от Сорбоната

/КРОСС/ Късното хранене вечер може да изглежда безобидно, но ако седнете да вечеряте след 21:00 ч., това увеличава значително риска от инсулт, установи изследване, цитирано от Мейл онлайн.

Проучването е обхванало повече от 100 000 души във Франция, които са попълнили до 15 хранителни дневника, в които са посочили времето на хранене през делничните и почивните дни.

Една трета от хората, които са вечеряли най-рано, са го направили преди 20:00 ч., докато една трета от хората, които са се хранили най-късно през нощта, са го направили след 21:00 ч.

Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

Хората, които са вечеряли най-късно, след 21:00 ч., са били с 28% по-застрашени от инсулт или преходна исхемична атака - често известна като „мини-инсулт". Това е в сравнение с хората, които са вечеряли преди 20:00 ч.

Изследователите твърдят, че сме еволюирали да се храним по-рано през деня, като някои данни от проучвания върху животни сочат, че по-късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане.

Повишеното кръвно налягане вечер, когато то обикновено е по-ниско, може да увреди кръвоносните съдове с течение на времето и да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти.

Д-р Бернар Срур, научен ръководител на проучването от университета Сорбона в Париж, каза: „Както много други хора, баба ми ме предупреждаваше да не вечерям твърде късно, а това проучване показва, че в този съвет може да има някакъв смисъл. Сега сме общество, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в което хората смятат, че никога не разполагат с достатъчно време, и много от нас често се хранят по-късно вечер.

Но хората, които вечерят късно, защото смятат, че са твърде заети, за да го направят по-рано, увеличават риска от здравословни проблеми. Това се наблюдава повече при жените и се нуждаем от още изследвания, за да потвърдим тези резултати".

В проучването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс", е разгледано кога хората закусват и вечерят и какъв е техният риск от сърдечносъдови заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания включват мозъчно-съдови заболявания - инсулти и мини-инсулти, засягащи притока на кръв към мозъка.

Включени са и коронарни сърдечни проблеми, като инфаркти, стабилна стенокардия (ангина пекторис) и хора, нуждаещи се от ангиопластика за запушени и стеснени артерии.

Хората, които са вечеряли след 21:00 ч., в сравнение с тези преди 20:00 ч., не са имали по-висок риск от коронарни сърдечни проблеми.

Но за всеки час след 8 вечерта, в който някой вечеря, резултатите от проучването сочат, че вероятността от инсулт или мини-инсулт се увеличава с осем процента.

За всеки час по-късно, когато някой закусва, рискът от всички видове сърдечносъдови заболявания се увеличава с шест процента.

Връзката между времето за хранене и сърдечните проблеми се наблюдава предимно при жените, които са почти 80% от доброволците в проучването.

Проучването откри още доказателства, за нещо, установено и от предишни изследвания - че по-дългият период на нехранене през нощта е полезен за здравето.

Всеки допълнителен час гладуване през нощта е свързан със седем процента намален риск от инсулт или мини инсулт.