О.з. капитан първи ранг Васил Данов за похитения български кораб: Преговорите могат да продължат месеци и ще бъдат тежки
Секция: Интервюта
17 Декември 2023 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
О.з. капитан първи ранг Васил Данов за похитения български кораб: Преговорите могат да продължат месеци и ще бъдат тежки

/КРОСС/ Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен", на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск. Това каза капитан първи ранг Васил Данов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност.

Индийски военен кораб е засякъл сигнала за бедствие, подаден от нашия кораб. Изпратен е самолет на Индийските военноморски книги, който е облетял кораба, видял е накъде отива и е подал данни за него. „В момента силите за сигурност на ЕС в този район са изпратили испанската фрегата „Виктория" и като пристигне, ще се вземе решение. Ще се водят преговори. Българското външно министерство е предприело мерки, сезирани са европейските сили, нашите институции от ЕС и НАТО и ще бъде предприета международна операция. Там има британски и американски бойни кораби", обясни о.з. капитан първи ранг Данов.

Преговорите ще се водят от корабособственика или фирмата оператор. Те могат да продължат месеци и ще бъдат тежки, добави той.

Кап. Данов обясни, че акваторията, в която се е случило похищението, е опасна. Някои частни компании дори наемат охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми.

„Това е в разрез международното морско право, но спасява екипажи. Гражданските кораби нямат право да имат оръжие или екипажите да бъдат въоръжени. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отказват от това да се качват на палубата", обясни кап. Данов.

бТВ, „Тази неделя"