България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект
Секция: Технологии
19 Декември 2023 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект

/КРОСС/ България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе следващото лято в Бургас. Само няколко седмици след обявяването ѝ, за участие вече са се записали отбори от 15 държави, както и представители водещи световни университети. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския отбор по киберсигурност в Министерството на електронното управление.

Отборът е съставен от ученици и младежи на възраст от 14 до 25 години. Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „EU Cybersecurity Challenge", организирана от ENISA (Агенцията на ЕС за киберсигурност) и се представиха успешно, заемайки 19-о място при своя дебют.

„Вашето представяне е не само успех на това европейско състезание, а и възможност за развитие в България на професиите на бъдещето. Поздравявам Ви за всичко това, което правите и се надявам, че в бъдеще това ще е и Вашият професионален път", обърна се министър Цоков към състезателите. По думите му именно с информационните технологии, киберсигурността и изкуствения интелект са свързани много от професиите на бъдещето.

Той припомни, че в годините назад България е била учредител на много международни олимпиади и състезания. Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 г. в Правец. Предстои страната ни да бъде домакин и на първата световна олимпиада по изкуствен интелект, а също така е инициатор на учредяването на европейска олимпиада по гражданско образование. „Можем съвместно да работим и по иницииране на международно състезание по киберсигурност", каза още министърът.

Проф. Цоков подари на отбора по киберсигурност лаптоп, на който състезателите да се подготвят за участие в следващи олимпиади и им пожела много бъдещи успехи.