Предизвикателството правилно хранене за диабетиците на коледните и новогодишни празници
Секция: Здраве
20 Декември 2023 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предизвикателството правилно хранене за диабетиците на коледните и новогодишни празници Д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Отделение по Ендокринология в „УМБАЛ Пловдив“

/КРОСС/ Коледните и новогодишните празници са желани и чакани през цялата година от малки и големи. Това е времето, когато семейството е заедно в уюта на дома, споделя материални и нематериални блага, прави равносметка за отминаващата година. Храната и питиетата са неотменна част от цялото това преживяване и чрез тях можем да направим празничните дни незабравими. Но те могат да са предизвикателство за пациентите, страдащи от захарен диабет, както и за близките им.

За едно спокойно посрещане на Коледа и Новата 2024 г. при съставяне на меню е удачно да обърнем внимание на следното:

1/ по отношение приема на зеленчуци е удачно да се консумират сезонни разноцветни - сурови, печени, задушени, варени или приготвени на пара, както и на туршии с млечно-кисела ферментация /източник на полезни лактобацили/, като се внимава с количеството сол в тях;

2/ подходящи са сезонните плодове, които да не бъдат презрели, както и тези, които могат да се консумират необелени; в минимални количества са разрешени и сушените плодове;

3/ хляб, зърнени и бобови храни, картофи - за предпочитане са типов или пълнозърнест хляб, дългозърнест ориз, батати, паста от твърда пшеница, приготвена „ал-денте"; разнообразие може да се направи с булгур, елда или киноа;

4/ месо, яйца, риба - подходящи са нетлъсти червени меса, пилешко филе, риби, богати на омега-3-мастни киселини /сьомга, риба тон, сардина/, както и треска, пъстърва, лаврак; не повече от 2-4 яйца седмично;
5/ мляко и млечни продукти - когато са от животински произход, да бъдат с нисък процент масленост /1,5 или 2%/ от краве или козе мляко; с ядковите млека /овесено, соево, оризово и др./ и изварата може да се внесе вкусово разнообразие; да се избягват топени, пушени сирена, готварска сметана, маргарин, мас, сланина;
6/алкохол - освен, че е висококалоричен, може да доведе до тежка хипогликемия /спадане на нивото на кръвната захар/, когато се приема едновременно с някои видове таблетки за лечение на ЗД, както и в комбинация с инсулин;
7/подправки - да не се прекалява със солта; може да се използват пресни или сушени билки или подправки; захарта да се замени с подсладител; да се използва само растителна мазнина /слънчогледово олио, зехтин, орехово, царевично или от гроздови семки олио/;
8/ вода - да не се преустановява вносът ѝ, като чешмяната вода може да се редува с различни видове минерална, изворна или трапезна вода.
Изключително важно е да не забравяме и да се съобразим с индивидуалните здравословни и хранителни навици на диабетика и семейството му, както и с вида и тежестта на евентуални придружаващи хронични заболявания.
Подходящо по-здравословно и по-различно меню може да направите чрез избор в различна комбинация от следните рецепти:
1/ салата - Винегрет, традиционна Шопска салата, боб с лютеница, кьопоолу с хумус, туршия;
2/ предястие - пълнени гъби печурки с ролца от раци, галета и кашкавал; зеленчукова палачинка; брускета с маслинова паста и сьомга;
3/ основно ястие - печена пуйка, печен заек или пилешко филе в йенско стъкло, поднесени с печен сладък картоф със зехтин и овкусен със сухи подправки, микс от бейби моркови, карфиол, броколи и брюкселско зеле и туршия/кисело зеле;
4/ десерт - печена на фурна зелена ябълка с топка кефир и поръсена с канела, парче торта Павлова, сладък омлет с екзотични или цитрусови плодове;
5/ баница с късмети - направете я с пълнозърнести кори, извара и спанак.
Експериментирайте, споделете избраната комбинация с близки за вас хора, забавлявайте се и не прекалявайте с нищо!

Весели празници!