ОИК-София разглежда сигнал срещу Васил Терзиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Декември 2023 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ОИК-София разглежда сигнал срещу Васил Терзиев

/КРОСС/ Общинската избирателна комисия в София ще заседава извънредно заради постъпил сигнал относно правомощията на кмета Васил Терзиев.

Пред БНР председателят на комисията Полина Витанова обясни: "Сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество. В 13:00 часа ще има заседание на ОИК. По-късно ще бъде качен на сайта протокол от заседанието - ще бъде ясно от кой е сигналът и точно какъв е".

"Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок.

Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срокда представи становище".

По думите й при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В обратния случай - сигналът няма да има основание.