Опасно време: Оранжев и жълт код за силен вятър в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2023 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно време: Оранжев и жълт код за силен вятър в цялата страна

/КРОСС/ Оранжев код за силен вятър е обявен за 12 области на страната за 23 декември (събота), става ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен.  Предупрежденията са за силен вятър с пориви от 20 до 25 м/сек., в отделни райони и повече. 

За останалите области на страната е в сила жълт код, в които скоростта на вятъра ще достигне 14-19 м/сек. или 24 м/сек. 

Днес ще е предимно облачно, в Северна България на места с валежи от дъжд, в Лудогорието и Предбалкана - от дъжд и сняг, които до вечерта ще спрат. Ще е ветровито със силен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, главно по северното крайбрежие ще има валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Ще духа силен и бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 9°-13°. Температурата на морската вода ще е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще е значителна, главно в масивите от Западна България с валежи от сняг. Ще духа бурен и ураганен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 4°, на 2000 m - около минус 5°.