Вече получаваме фишове за нарушения на пътя и в чат приложение
Секция: Автомобили
23 Декември 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вече получаваме фишове за нарушения на пътя и в чат приложение

/КРОСС/ Пътна полиция" вече ни информира за засечени с камери нарушения на пътя по Viber и чрез имейл, посочва NOVA.

Новата система работи от октомври месец тази година и освен уведомителна функция, дава възможност за плащане на глобата онлайн, стига да имаме електронен подпис. Ако пътувайки за празници нарушим закона, караме с превишена скорост и бъдем засечени, то е много вероятно да получим съобщение в чат приложението Viber, с което от МВР уведомяват, че ни е бил издаден фиш.

Това съобщение идва с две хипервръзки - една, с която проверяваме за какво сме били глобени, и втора, през която можем да платим онлайн. И двете се случват в платформата за сигурно електронно връчване на МВР. Самото прочитане на съобщението не означава, че то официално е било връчено.

Системата има за цел да улесни административните процедури в полицията. „Всички съобщения съдържат основната информация - че е издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушител, който е собственик на МПС", обясни комисар Мария Ботева от „Пътна полиция".

Отварянето на съобщението в чат приложение или електронна поща обаче не означава, че то официално е било връчено. Те са с уведомителен характер и не водят до административно-наказателна отговорност. Съобщението идва и с два линка. Потребителите с електронен подпис и регистриралите се в платформата за сигурно електронно връчване на МВР, могат да проверят какво е нарушението им и да платят по банков път. Фишът се счита за връчен при влизане в платформата.

Според автомобилния експерт Румен Дунев подобна мярка служи за превенция и ще доведе до по-малко катастрофи на пътя. „По този начин ще изчезне чувството за безнаказаност. Ако едно семейство тръгне от София към морето и на Ихтиман разбере, че е 600 лева назад с бюджета за отпуската, най-вероятно ще кара в рамките на закона", смята той.

МВР ще следи за нарушения по празниците с близо 300 камери, 900 мобилни екипа и 700 устройства за тестване за употреба на алкохол и наркотици.