Маестро Йордан Камджалов: Общественият, културният и политическият живот у нас не е нормален
Секция: Интервюта
25 Декември 2023 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маестро Йордан Камджалов: Общественият, културният и политическият живот у нас не е нормален

/КРОСС/ Правилните примери ще раждат правилното общество. Това каза маестро Йордан Камджалов в предаването „120 минути" по бТВ.

Според него днес човекът сякаш не е в своята пълнота, в центъра. „Когато човек бъде видян като нещо съвършено безценно и уникално, като нещо футуристично, тогава мисля, че ще имаме едно здраво общество, в което човек ще бъде издигнат на пиедестал, но в най-хуманния смисъл", смята Камджалов.

Нашето общество не е здраво, защото ние като индивиди не сме здрави - психически, емоционално и физически. „Аз бих искал да видя едно здраво общество и бих искал моите деца да растат в една страна, в която това нещо би било нормално".

Академия на човека е инспирирана от истински личности. В нея ще се преподават науки, изкуства, спорт, математика, физика, шахмат. „В тази школа ще се влиза бос и без телефони. Ако някой се отнесе неуважително към който и да било съученик или колега, той моментално напуска. Бих искал да се върне култа към българския учител.

Академията е вдъхновена от личности като Димитър Ненов. В началото на ХХ век той е признат от западната преса за един от най-големите пианисти, обясни диригентът. „Той е педагог, пианист, педагог, композитор, архитект, общественик, журналист и те са можели да живеят заедно в един човек. В нашата Академията за човека ние не искаме да се борим за някакъв футуристичен човек, а за нормалния човек", допълни Камджалов.

Общественият, културният и политическият живот у нас не е нормален. Но българското общество може да възкръсне като феникс, смята той.