САЩ изстреля космическия самолет X-37B в седма мисия
Секция: Наука
29 Декември 2023 20:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ изстреля космическия самолет X-37B в седма мисия

/КРОСС/ Секретният космически самолет X-37B на американската армия излетя от Флорида в четвъртък вечерта в своята седма мисия. Това обаче е първият път, при който е изстрелян върху тежка ракета SpaceX Falcon Heavy, способна да го достави до по-висока орбита от всякога.

Falcon Heavy, съставен от три ракетни ядра с течно гориво, избухна от стартовата си площадка от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал. Грандиозното излитане бе излъчено на живо по уебкаст на SpaceX, предаде "Ройтерс".

Повече от две седмици бе готвено изстрелването, като имаше забавяне заради лошо време и технически проблеми, което накара наземните екипажи да върнат космическия кораб обратно в неговия хангар.

Това дойде две седмици след като собственият китайски космически самолет робот, известен като Shenlong или "Божественият дракон", беше изстрелян в третата си мисия в орбита от 2020 г. насам. Това добави нов обрат към нарастващото съперничество между САЩ и Китай в космоса.

Пентагонът разкри малко подробности за мисията X-37B, проведена от космическите сили на САЩ по програмата на военните за космическо изстрелване за национална сигурност.

Създаденото от Boeing превозно средство, приблизително с размерите на малък автобус и наподобяващо миниатюрна космическа совалка, е създадено за разгръщане на различни полезни товари и провеждане на технологични експерименти при дългогодишни орбитални полети. В края на мисията си корабът се спуска обратно през атмосферата, за да кацне на писта, подобно на самолет.

Той е изпълнил шест предишни мисии от 2010 г. насам, като първите пет от тях бяха пренесени в орбита с ракети Atlas V от United Launch Alliance, съвместно предприятие на Boeing (BA.N) и Lockheed Martin (LMT.N), и последно през г. Май 2020 г. на върха на бустер Falcon 9, обзаведен от SpaceX на Илон Мъск.

Мисията в четвъртък отбеляза първото изстрелване на борда на по-мощната ракета Falcon Heavy на SpaceX, способна да носи товари, дори по-тежки от X-37B, по-далеч в космоса, вероятно в геосинхронна орбита, на повече от 22 000 мили (35 000 км) над Земята.

X-37B, наричан още Orbital Test Vehicle, преди това е бил ограничен до полети в ниска околоземна орбита, на височини под 1200 мили (2000 км).