Живите коледни елхи правят въздуха лечебен
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Декември 2023 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Живите коледни елхи правят въздуха лечебен

/КРОСС/ Експерти от Националния институт за стандарти и технологии към NIST са установили, че живите коледни елхички отделят летливи органични съединения, които влияят благотворно на въздуха в дома. Резултатите от проучването са публикувани в списание Indoor Environments.

При експеримента учените са измерили количеството и вида на веществата, отделяни от дърветата ела Дъглас, поставени в специална камера с контролирани условия на околната среда в продължение на 17 дни. Те проверили също така дали летливите органични съединения (ЛОС) реагират с други компоненти във въздуха, за да образуват нови съединения.

Монотерпените са най-често срещаните ЛОС, отделяни от дърветата. Техните нива достигат своя връх през първия ден, а след това намаляват значително до третия ден. Първоначално концентрацията им е била на същото ниво като тази в освежител за въздух или в новопостроена дървена къща, а след това бързо е спаднала почти 10 пъти. Изследователите откриват общо 52 различни вида монотерпени.

Оказало се, че озонът реагира с монотерпените, като образува странични продукти като формалдехид. Въпреки това количеството на образувания формалдехид е сравнително малко - около една част на милиард. В типичните жилища концентрацията на формалдехид е 20-30 части на милиард.