Драматични валежи и наводнения в Германия
Секция: СВЯТ
30 Декември 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драматични валежи и наводнения в Германия

/КРОСС/ Почти цяла Долна Саксония е под вода след обилни валежи, които обхванаха Германия. Много реки са прелели, а за справяне със ситуацията са мобилизирани 100 000 души, включително пожарникари и служители на гражданска защита.

Нивото на Елба край Магдебург се е повишило значително. Наводнени са малки градчета, обработваеми земи и пътища.

Някои райони са евакуирани, включително и сафари парк с над 200 вида животни, сред които маймуни и сурикати.

В аварийно-спасителните операции в тежко пострадалия район на град Олденбург се включиха и два хеликоптера, един на полицията, и един на военноморските сили, отбелязва ДПА.

По данни на местните власти на много места равнищата на водите на реките в провинцията са превишили максималния си праг, особено в южните части на Германия, предаде БТА.

Властите в град Целе решиха от съображения за сигурност временно да спрат електроподаването, тъй като нивото на водата на някои улици там достига до 40-50 см.

В град Мепен на нидерландската граница пожарникари спасиха с трактор петима души от къща, заобиколена от вода, след като преди това не успяха да го направят с лодка. До благополучната развръзка се стигнало, след като местен фермер съумял да премине със селскостопанската машина през водата и ремаркето ѝ било използвано, за да могат бедстващите хора да се качат в него.