Хайверът – деликатес и лекарство
Секция: Здраве
01 Януари 2024 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хайверът – деликатес и лекарство

/КРОСС/ Няма норма за консумация на хайвер, но поради високата му калоричност не бива да се консумират повече от 20-30 грама на ден, смята Линда Хасанова, диетолог в здравния център Verba Mayr. Тя разказа пред "Лента.ру" за допустимото дневно количество на един от основните новогодишни продукти на руската трапеза и за полезните му свойства.

Хасанова обясни, че хайверът съдържа пълноценни белтъчини и мазнини, витамин А, калций, фосфор и желязо. Също така в този продукт има ценни за организма белтъчини, минерали, витамини от група В, полезни мазнини с преобладаване на омега-3 мастни киселини и лецитин.

Благодарение на този състав хайверът, както обяснява диетологът, е полезен за работата на мозъка, костите, ставите, кожата и косата. Освен това той помага за предотвратяване на развитието на атеросклероза и тежки сърдечни и съдови заболявания, за укрепване на имунната система и за подобряване на настроението.

Хасанова отбеляза, че хайверът традиционно се консумира с хляб и масло, но понякога към него се добавя заквасена сметана или крема сирене.

"Ако ви харесва такава комбинация, можете да ядете подобни сандвичи. Но ако искате да получите максимално удоволствие от висококачествения и вкусен хайвер, препоръчвам да го консумирате в чист вид", обясни лекарката.