Финландия остава транзитна страна за руското ядрено гориво
Секция: СВЯТ
05 Януари 2024 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финландия остава транзитна страна за руското ядрено гориво

/КРОСС/ Финландия продължава да транспортира ядрено гориво от Русия, оставайки транзитна страна. Последната доставка е извършена през декември 2023 г. Това съобщиха от пресслужбата на финландската служба за радиационна и ядрена безопасност.

"Транзитните доставки започнаха през есента на 2022 г. Самото ядрено гориво не подлежи на санкции и може да се очаква транзитът да продължи, докато не бъдат наложени санкции върху ядреното гориво. Миналата година имаше няколко транзита, последният от които беше през декември 2023 г. ", това съобщи за ТАСС Ристо Исаксон, представител на пресслужбата на финландската служба за радиационна и ядрена безопасност.

Представителят на ведомството отказа да уточни как точно е транспортирано горивото в условията на почти напълно затворената финландско-руска сухопътна граница през декември.

"Департаментът не разкрива по-подробна информация за транспортирането. Подробна информация за транспортирането на ядрено гориво е предназначена само за тези, които се нуждаят от нея в работата си", отбеляза той.