Кипър вече има първия си болничен фотоволтаичен парк
Секция: Технологии
07 Януари 2024 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипър вече има първия си болничен фотоволтаичен парк

/КРОСС/ Кипър вече има първия си болничен фотоволтаичен парк, след като днес завършва първият етап от инсталирането на слънчева централа в областната болница в Никозия. Емблематичният за здравната система на страната проект се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Новият фотоволтаичен парк в най-голямата болница в Кипър е разположен в зоната ѝ на паркиране, като инсталираните слънчеви панели покриват паркоместата и създават по този начин по-голяма функционалност на района.

След пълното й завършване, което предстои в края на март, соларната централа ще има капацитет от 1,3 мегавата, а общата ѝ стойност възлиза на 1,8 млн. евро, съобщиха от Държавната организация за здравни услуги.

Договорът за енергийната модернизация на областната болница в Никозия бе подписан през август миналата година, а изграждането на фотоволтаичния парк започна през октомври.

С него за първи път лечебно заведение в Кипър използва възобновяеми източници за намаляване на екологичния си отпечатък и постигане на енергийна ефективност, като гарантира предоставянето на висококачествени медицински грижи.

Изграждането на първия болничен соларен парк е част от по-широкия стратегически план за модернизация на здравната система на Кипър чрез устойчиви и зелени проекти, подчертаха от Държавната организация за здравни услуги.

Източник:БНР