Утре - ветровито, с валежи от дъжд и сняг
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2024 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Утре  - ветровито, с валежи от дъжд и сняг

/КРОСС/ През нощта южният вятър в Източна България ще отслабне, а в североизточните райони ще се ориентира от север-североизток и с него температурите ще започнат да се понижават. Ще бъде облачно с валежи от дъжд. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Сутрешните температури ще бъдат в широки граници, от 0°-1° в североизточните райони до 8°-11° в Югоизточна България, където вятърът все още ще е от юг, в София - около 4°.

Утре вятърът ще се ориентира от северозапад, в североизточните райони ще бъде от север-североизток, умерен до силен, и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. Преди обяд в североизточните райони от страната ще има условия за поледици. Към 14 часа температурите ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° на места в Южна, в София 1°-2°.

През нощта срещу вторник в почти цялата страна ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа северозападен, в Източна България север-североизточен вятър, с който ще продължи да прониква студен въздух и ще има снежни виелици.

Жълт код за поледици е обявен за областите Разград, Силистра, Шумен и Добрич.
  
По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд ще започнат да се примесват със сняг, а по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат. Ще духа умерен северен вятър, с който температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от 0° по северното крайбрежие до 5°-6° по южното. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.
  
В планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, в Родопите под 1000-1200 метра - дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 2-3°, на 2000 метра - около минус 3°.