Жълт код за опасно студено време в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2024 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за опасно студено време в цялата страна

/КРОСС/ Жълт код за ниски температури е обявен от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ) за цялата страна.

Предупреждението от първа степен за потенциална опасност е за ниски температури и за силен север-североизточен вятър с пориви до 20 метра в секунда в Източна България.

Единствено в три области на страната кодът е в сила частично. В Благоевград - минимални температури се очакват в Банско, Якоруда, Белица и Разлог; в Пловдив - най-студено ще бъде в Карлово, Хисаря, Асеновград, Лъки и Сопот; в Пазарджик - почти в цялата област е обявен жълт и се очакват ники температури, с изключение на град Пазарджик, Лесичово, Септември, Брацигово и Пещера.

Валежите постепенно ще отслабнат, в Източна България и крайните южни райони до около обяд, а до вечерта почти в цялата страна ще спрат.

Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток и ще има условия за виелици и навявания.

Застудяването ще продължи и дневните температури, в повечето райони, ще са с обратен или почти без дневен ход, към 14 часа ще са предимно между минус 5° и 0°, в София - около минус 3°.

По Черноморието облачността ще е значителна. На места ще има валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа силен северен вятър и с него застудяването ще продължи. Дневните температури ще са предимно между минус 3° и 2°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 4 бала.

В планините ще е облачно с валежи от сняг, които още преди обяд ще отслабват, до вечерта в повечето райони и ще спрат. Ще духа силен и бурен вятър от изток-североизток и с него ще се създават условия за виелици и навявания. Температурите ще продължат да се понижават и към 14 часа на височина 1200 m ще бъде минус 3°, на 2000 m - около минус 7°.