Костадин Костадинов: Нека между позора и паметта днес да изберем паметта и честта
Секция: Коментари
10 Януари 2024 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов: Нека между позора и паметта днес да изберем паметта и честта

/КРОСС/ "София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи". Знаете ли кой е казал това? Министър-председателят на Англия, Уинстън Чърчил. На днешният ден преди 81 години стотици американски и английски бомбардировачи дават всичко от себе си, за да изпълнят желанието на Чърчил. Столицата ни буквално е срината, а общият брой на жертвите, основно жени, деца и старци, достига 4208. Ранените са 4744.

Извършеното от американците и англичаните е огромно военно престъпление. По това време всички военни обекти (летища и казарми) са извън столицата, но те остават недокоснати. Военнопрестъпниците нарочно хвърлят бомбите си над града, за да убият възможно най-много жени и деца. Съборена е част от сградата на Народното събрание, а катедралата "Св. Александър Невски", която също е мишена на престъпниците, оцелява по чудо.

Разбира се, това престъпление не остава безнаказано. В сраженията с несравнимо по-слабите български ВВС американците и англичаните дават доста жертви и 256 убийци на жени и деца намират смъртта си в небето над София.

През 2010 г. благодарните български колониални власти разрешиха поставянето на паметник на военнопрестъпниците. Той се намира пред американското посолство и е известен сред българите като паметник на позора. Позор, защото няма друг случай в световната история, в който жертвите да издигат паметник на своите убийци. Възраждане от години настоява за премахването му и ще го стори, когато започне да управлява.

Тъжното е, че паметникът на жертвите е доста по-малък и скромен. Намира се в градинката зад Народното събрание и понякога трудно се забелязва. Преди няколко години реставрирахме буквите му, защото беше станал съвсем нечетим. Днес от 10 ч. Възраждане - София ще поднесе цветя и венци пред него, а след това ще почете и паметника на военните летци, намиращ се от другата страна на парламента. Нека всеки, който има време и възможност, да отиде и да сложи по едно цвете на двата паметника. Нека между позора и паметта днес да изберем паметта и честта!", написа Костадин Костадинов в станицата си в социалната мрежа "Фейсбук"

Какво още написа Костадинов може да видите тук: - https://www.facebook.com/kostadin.eu