Русия е осъдила 200 украински военнопленници
Секция: Русия
15 Януари 2024 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е осъдила 200 украински военнопленници

/КРОСС/ Русия съобщи, че е осъдила повече от 200 украински военнопленници на дълги присъди, като някои от тях са получили доживотен затвор, почти две години след офанзивата на Кремъл, предаде АФП.

Русия държи неизвестен брой - предполага се, че са хиляди - украински войници в плен, много от които са били взети по време на обсадата на пристанищния град Мариупол през 2022 г.

Киев и международни правозащитни групи осъдиха провежданите от Москва процеси срещу военнопленниците като незаконни.

"Повече от 200 украински военнослужещи са осъдени на дълги присъди затвор за извършване на убийства на цивилни граждани и лошо отношение към военнопленници", заяви Александър Бастрикин, ръководител на руския Следствен комитет, в интервю за държавната информационна агенция РИА Новости.

Той обеща, че Москва ще "продължи" усилията си за съдебно преследване на украинския военен персонал, включително и на "високопоставени служители".

Много от украинските военнопленници са били държани в окупираната от Русия Източна Украйна, а други са били отведени в Русия.
Бастрикин не уточни дали войниците са осъдени в Русия или в окупирана Украйна.

На 3 януари Русия и Украйна съобщиха, че са разменили стотици пленени войници в първата публично обявена размяна от месеци насам.

Източник: БГНЕС