Кметът на Община Етрополе присъства на първа копка на пречиствателна станция за отпадъчни води в РК „Елаците-Мед"
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2024 06:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Община Етрополе присъства на първа копка на пречиствателна станция за отпадъчни води в РК „Елаците-Мед"

 

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров поздрави ръководството на Елаците Мед АД и Група Геотехмин по повод началото на изграждането на нова пречиствателна станция за отпадъчни води. Той приветства ръководството и екипа на компанията: „Радвам се, че на територията на община Етрополе ще бъде изградено трето пречиствателно съоръжение за отпадъчни води. Малко са кметовете в България, които могат да се похвалят, че в техните общини с миннодобивна дейност има пречиствателни съоръжения. Като кмет аз се гордея с това“. Инж. Владимир Александров пожела успех в реализацията на инвестиционната програма на дружеството и екологичните проекти.

Проектът е част от мерките, заложени в Програмата на компанията за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците“ и стратегията на Група ГЕОТЕХМИН за постигане на още по-добро качество на водите в района на дейността.

В момента рудникът разполага с две пречиствателни станции (ПСОВ). Новата ПСОВ е от модулен тип и ще бъде разположена на площадка в непосредствена близост до съществуващата ПСОВ по технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС). Избраната технология на EnviroChemie, Германия, предлага ефективно решение за пречистване на повече от един замърсител едновременно. Технологията е основана на химично пречистване с четири вида реагенти, като образуваната утайка се подава към комбиниран модул за финално утаяване и уплътняване. С новата ПСОВ ще се осигури по-добро опазване на водните ресурси на р. Малък Искър в съответствие със законовите изисквания.

„Поставяме началото на проект, част от дългосрочната стратегия на групата, с който целим да постигнем по-високи стандарти в опазването на околната среда. Като компания, отговорна към обществото, Елаците-Мед инвестира и ще продължава да инвестира в проекти за по-чиста природа. Управлението на водите е част от нашата отговорност“, заяви директорът на Рудодобивен комплекс инж. Васил Шишков.

Управителят на Енвирохеми д-р Мария Начева-Шварц заяви, че са правени 2 години обследвания с компанията, преди да се избере най-добрата технология за региона. Тя допълни, че избраната технология е съобразена с възможни високи натоварвания при обилни валежи, както и при топенето на сняг.

Директорът на Рудодобивния комплекс  инж. Васил Шишков даде старт на дейностите с бутилка шампанско, след което строителите на обекта от Геострой направиха символична първа копка с багер.

Строителството на пречиствателната станция ще бъде завършено през 2025г.

Официални гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Етрополе г-жа Станка Димитрова и г-н Ивайло Георгиев, проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД, д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин и председател на СД на Геотрейдинг, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг, представителите на строителя Геострой – изпълнителните директори инж. Цветослав Петков и инж. Йордан Йонов, както и други представляващи дружества и директори.