Весела Чернева: Пактът за миграцията беше едно от най-големите постижения на испанското председателство на ЕС
Секция: Коментари
17 Януари 2024 06:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Весела Чернева: Пактът за миграцията беше едно от най-големите постижения на испанското председателство на ЕС

/КРОСС/ Пактът за миграцията беше едно от най-големите постижения на испанското председателство на ЕС. Тази договорка е политическа и тепърва трябва да бъдат изработени законите в рамките на следващата година-година и половина. Дъблинското споразумение не работи. Всички държави в ЕС се съгласиха, че трябва да има справедливо разпределение на мигрантите и бежанците. Вече не може да има държави като Полша и Унгария, които отказваха да приемат мигранти. Пактът за миграция предвижда и специални центрове за бежанците.

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

"Голяма част от бюджета на ЕС отива за селскостопанските производители. Трябва да има промяна в това, защото много малко граждани на ЕС се възползват от тези субсидии. В Германия протестите на фермерите говорят за едни много сложни местни избори. За мен тези протести са политически. Нищо чудно на местните избори в Германия да видим един възход на крайната десница и левица. В цяла Европа предстоят евроизбори. Аз мисля, че евроскептичните партии и крайната десница и левица няма да работят за напускане на ЕС. По-скоро те ще се опитат да моделират ЕС по някакъв свой модел. На проевропейските партии им предстои трудна битка, а да не забравяме, че и в САЩ предстоят президентски избори", коментира Чернева ситуацията в ЕС.