Доц. Ангел Кунчев: Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия
Секция: Здраве
18 Януари 2024 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Ангел Кунчев: Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия

/КРОСС/  Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия след Смолян. Това каза в BTV „Тази сутрин" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планирания. Нещата много бързо се променят. Говорим за епидемия, която е агресивна и в същото време е динамична - заболеваемостта се вдига и пада много бързо. Но все отнякъде трябва да започне, поясни той.

Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян. Там въздухът е планински и няма такова високо съсредоточаване на населението, поясни той.

Факт е, че Смолян е първата област, която обяви грипна епидемия. Причината - заболеваемостта достигна 268,9 заболели на 10 000 души.

Нашият праг е 207 на 10 000 жители в областта, а към 15 януари ние рязко минахме този праг и това наложи да се събере областния щаб за борба с грипа. Обсъждайки всички показатели, единодушно решихме, че трябва да бъде обявена епидемия, директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Тя посочи, че предприетите временни противоепидемични мерки включват преустановяване на свижданията в болниците и домовете за възрастни хора, прекратяване на детските и женските консултации, както и засилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи ежедневно.

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младите хора до 20 г. Към момента отсъствията не налагат въвеждането на грипна ваканция за учениците, тъй като отсъствията са средно 13% към 17 януари. За да се обяви грипна ваканция, отсъстващите трябва да са 30%, каза още д-р Мими Кубатева.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че епидемиолозите работят с математически модел, по който се изчислява заболеваемостта в България. Хората може би не знаят, че прагът на заболеваемостта е различна за всяка област и за всяка седмица от годината е различен. Но има и много дру