Център за интегрирани услуги беше открит днес в Ямбол
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2024 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Център за интегрирани услуги беше открит днес в Ямбол

/КРОСС/ Център, който осигурява на своите ползватели не просто място за временно настаняване и изхранване, но и условия, близки до домашната среда, както и изключително важните социално-здравна, психологическа и юридическа подкрепа беше официално открит днес в Ямбол. Той е изграден в рамките на проект „На фокус - националния капацитет в областта на убежището и миграцията", финансиран със средства по програма „Вътрешни работи" на Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 г. с програмен оператор Дирекция „Международни проекти" на МВР, а партньори са Българският Червен кръст, Държавната агенция за бежанците при Министерския Съвет и сдружение „Евроклуб Жена". Специални гости бяха зам.-областния управител Николай Костадинов, зам.-кметът на Община Ямбол Васил Александров, председателят на Общинския съвет на Община Ямбол Антон Шиков, зам.-председателят на БЧК Стойчо Стойчев, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, началник на сектор „Миграция" към ОД на МВР-Ямбол Татяна Павлова, Оксана Легка от Мати Украйна, както и представители на различни институции, организации и местната общност.

„Въоръженият конфликт в Украйна показа, че нито една държава в Европа не беше напълно подготвена да реагира на огромния поток от жени и деца, търсещи спасение и сигурност. Ето защо, работата на Центъра е фокусирана върху най-уязвимите групи - малолетни или непълнолетни лица, непридружени, хора с увреждания, възрастни, самотни родители и хора, подложени на мъчения и различни форми на насилие". Това каза по време на церемонията генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Той подчерта, че по-голямата част от лицата с предоставена временна закрила са самотни родители - майки с деца и хора със специфични нужди. „Отчитайки тяхната уязвимост и необходимостта от навременна и специализирана подкрепа, дейността на Центъра е насочена именно към тях", допълни още проф. Гигов.

Дългогодишните традиции в хуманитарното подпомагане на БЧК-Ямбол изтъкна директорът на Областния секретариат и ръководител на проекта инж. Митко Филипов. Той припомни, че организацията подпомага украинските граждани от първите на конфликта, както и усилията на организацията да подготви и реализира настоящия проект.

Важността на проектните дейности подчертаха и заместник-областния управител на област Ямбол Николай Костадинов и заместник-кмета на Община Ямбол Васил Александров. Представителите на местната власт изразиха и пълна подкрепа за тяхната реализация.

Ужасът на войната припомни Оксана Легка от Мати Украйна. Тя благодари на местната общност, на Община Ямбол и специално на Българския Червен кръст за подкрепата и акцентира върху личните истории и страдания на хората, както и върху психосоциалната подкрепа и медицинската помощ, оказвана на украинските граждани. "Дейностите, залегнали в проекта са естествено продължение на това, което Червения кръст и други организации правят от самото начало на военните действия в Украйна", подчерта тя.

По време на церемонията един от ползвателите на Центъра - пенсиониран филолог и преподавател, пристигнал в България заедно със своята съпруга и техния син със специфични потребности, прочете изключително емоционално стихотворение, написано от него с благодарност към българския народ и БЧК за оказаната подкрепа.

Събитието предостави възможност на всички гости да разгледат новооткрития Център, да се запознаят с дейностите по проекта, както и да общуват директно с настанените там деветима украински граждани и да научат техните истории.

Дейностите предвидени в проекта „На Фокус" се реализират на територията на цялата страна, като основен акцент се поставя на югоизточна България. Обединявайки и синхронизирайки експертизата и възможностите на партньорите, проектът цели да повиши капацитета на представители на неправителствените организации, държавни/публични органи, институции, общини, работещи в областта на убежище и миграция, както и на предоставящите различни услуги на граждани на трети държави, чрез включването им в обучения. В края на 2023 г. в Бургас приключи курсът по български език (ниво А1) за украински граждани с временна закрила, като са предвидени още два подобни курса.