Официална позиция на “Възраждане”, във връзка със земеделските протести в България и Европа
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2024 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Официална позиция на “Възраждане”, във връзка със земеделските протести в България и Европа

/КРОСС/ Недоволството на земеделските производители в страната и в чужбина нараства експоненциално и то е свързано, основно с неравностойните условия за производство на качествена продукция, продиктувани от безконтролния внос на хранителни продукти и суровини от Украйна, които не преминават задължително качествен контрол, който се изисква от производителите в България, Германия и целия Европейски съюз. Това прави селскостопанската продукция на родните и европейски производители по-скъпа и неконкурентоспособна и донесе вълна от масови протести в Германия.

Най-силната икономика в Европа  осъмва с блокирана столица, заради протестиращи от всички държавни сектори, към които се присъединяват и хиляди земеделски производители. Техните искания са прости и логични - преустановяване на изпълнението на условията по безумната  "Зелена сделка", решаване на проблема с нелегалните мигранти, заливащи Германия и спиране на безконтролния внос на хранителни продукти и суровини от Украйна - продукти, които могат да бъдат вредни и опасни за потребителите и унищожават местното земеделие.

Идентични са и притесненията на родните земеделски производители, които в своя декларация настояват за спешно спасяване на сектора, както и заплашват с ефективни стачни действия и призовават за допълнителни облекчения, във връзка с безконтролния внос на селскостопанска продукция от Украйна.

Българското правителство, бранейки чужди интереси, но не и българските, се поставя в абсурдната ситуация да се налага да плаща солидни обезщетения на родните производители, единствено за да може да продължи да внася продукция със съмнително качество и характеристики от Украйна.

Съществува обезпечителна мярка, която предвижда разрешение за държавна помощ, в размер на 450 млн. лв на година, предвидена за подобряване на ликвидността на производителите на плодове, зеленчуци и животновъдите. В своята декларация, зърнопроизводителите също настояват да бъдат включени в средствата, предвидени за тези кризисни мерки. Алтернативата е ефективни стачни действия.

Интересно е и пропагандното наименование на тази мярка : "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна", при положение, че същата е в сила от 2014 година, когато нямаше военни действия, а предвид нейната цел, считаме, че правилното наименование следва да бъде : "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани, предвид безконтролния внос на стоки и продукти от Украйна".

От "Възраждане" смятаме, че всички проблеми, производствени затруднения и изкуствено създадена неконкурентноспособност на родните и европейски земеделски производители са само и единствено следствие на недалновидната, предателска и лишена от хоризонт политика, по отношение на казусите, свързани с така наречената "Зелена сделка" и по отношение на безконтролния внос на продукти със съмнително качество от Украйна.

Това е изключително опасно, защото хранителният суверенитет е неразривно свързан и основополагащ елемент от националната сигурност. "Възраждане" отново потвърждава принципната си позиция, която е пълна подкрепа за родното земеделско производство и ограничаване на вноса продукти от трети страни, особено когато те не са преминали стриктен контрол за съблюдаване на качеството.