Радан Кънев: Следващият Европейски парламент трябва да ревизира части от Зелената сделка
Секция: Коментари
21 Януари 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радан Кънев: Следващият Европейски парламент трябва да ревизира части от Зелената сделка

/КРОСС/ За България Европа не е чужбина. Трябва да престанем да мислим за европейската политика като за европейска политика. Тя е елемент от вътрешната политика. Европейското законодателство заема толкова голяма част от българското законодателство, че ние трябва да го разбираме като наше. Това каза евродепутатът Радан Кънев в предаването „Говори сега" по БНТ.

За това какви решения се взимат на европейско ниво отговорност имат българските евродепутати, българският еврокомисар и правителствата, които заседават в Европейския съвет. „Това е наше законодателство, не е външно, не е наложено, а е изработено от нас, добре или зле", коментира Кънев.

Успокояването на инфлацията в България зависи много от инфлацията в ЕС, тъй като пазарът ни е много силно свързан. „Тук това, което за мен е много притеснително, е, че на фона на една много ускорена инфлация през 2021 и 2022 г., ЕК продължи да предлага мерки, които са по съществото си проинфлационни. В рамките на големия законодателен пакет, който условно наричаме Зелена сделка - голяма част от тях вече са в сила, други все още се обсъждат, имаше поредица от решения, които водят до непосредствено покачване на цените. Например затягането на търговията с емисии. Хората реагират с пълно право, защото не са информирани. Това е от 2005 г. и много управления в България дължат много сериозен отговор защо не са комуникирали с гражданите, с бизнеса, със синдикатите, с медиите какво се случва на пазара на емисии. . И тук отговорността на българските правителства е чудовищна, огромна", даде пример евродепутатът.

По думите му следващият Европейски парламент може и трябва да ревизира части от Зелената сделка.

Влизането в Шенген и еврозоната на 1 януари 2025 г. според него е възможно.

Според него ПП и ДБ трябва да се явят на изборите за Европейски парламент с обща листа.

БНТ, „Говори сега"