Французите пият все по-малко шампанско
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Януари 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Французите пият все по-малко шампанско

/КРОСС/ Кризи, инфлация, климат. Любимото на Франция шампанско се отдалечава все повече от масата на французите. В магазините рафтовете с шампанско са все по-малко и по-пълни, за разлика от тези с други пенливи вина, чиито цени са значително по-атрактивни за джоба на потребителя.

Младите французи предпочитат свежите, натурални вина, от които не боли глава и загърбват традициите на своите предци, свързани с консумацията на престижната пенлива напитка.

„Пия шампанско само по два повода - когато съм влюбена и когато не съм". Този цитат на Коко Шанел е най-краткото обяснение в любов към шампанското във Франция, но времената се менят.

Кризите през последните години доведоха до спад в производството и консумацията на престижното пенливо вино. Доставките на шампанско през 2023 г. възлизат на почти 300 милиона бутилки, а това е с 8% по-малко в сравнение с предходната година. Франция изнася повече отколкото консумират, а местният пазар страда заради инфлацията.

Французите пият все по-малко шампанско, което заменят с по-евтини алтернативи на пенливи вина.

„Една от алтернативите е просеко. По-евтино е, а вкусът му е като този на шампанското. В нашия бар предлагаме само най-висок клас, чаша от което струва 15 евро. Увеличихме малко цената заради инфлацията, но все пак пенливото вино се поръчва. В баровете на хотелите е различно, в сравнение с другите заведения. При нас идват предимно туристи, които не се влияят от цената", казва барманът Александър.

Спадът в продажбите на шампанско обаче не притеснява професионалистите в този бизнес, които поддържат оборот от над 6 милиарда евро. Стратегията е да продават по-скъпо, дори това да означава намаляване на обемите.

Французите може и да пият по-малко шампанско заради цената, но от правилото изключение правят на Лазурния бряг, където пенливата напитка е все така на почит и никой не пита за цената.

Но новото поколение французи обръща гръб на традиционното шампанско за сметка на натуралното вино - от биогрозде, без добавки, филтрация и сулфати.

„Натуралните вина набират все по-широка популярност във Франция. Младите французи ги предпочитат пред традиционното шампанско", обяснява Александър. „Днешното поколение е съставено от активни хора, любопитни, отворени към новите неща, към новите вкусове, за разлика от по-възрастните французи, които държат на традиционната чаша шампанско", казва още барманът.

Франция може и да остава най-големият консуматор на шампанско в света, но над 4 милиарда евро от оборота идват от износ. САЩ са водещ вносител, заедно с Великобритания и Япония.

Нова телевизия, „Събуди се"