Пловдив и Габрово вече са в грипна епидемия
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2024 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив и Габрово вече са в грипна епидемия

/КРОСС/ Заради повишена заболеваемост грипна епидемия е обявена в област Габрово и област Пловдив, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Временните мерки, които се въвеждат от 22 януари до неделя - 28 януари, са: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Заради обявената грипна епидемия, в Габрово е отменено планираното тържество на 22 януари честване на Деня на родилната помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" АД, съобщиха от областното лечебно заведение.

В Пловдив обявената грипна епидемия не означава, че децата ще са в грипна ваканция, обяви на 19 януари д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.

Грипна епидемия и в област Смолян влезе в сила от 18 януари, като ще продължи до 24 януари 2024 г.

Решението за област Смолян е взето въз основа на повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, дотигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население, както и даказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област.