Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии зарежда 20 електромобила за 15 минути
Секция: Автомобили
22 Януари 2024 21:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии зарежда 20 електромобила за 15 минути

/КРОСС/ Мощна хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и 2 батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно. При това, за 15 минути. Хибридната станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да се изгради на места, независими от електромрежата и инфраструктурата. Това споделят от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), авторите на разработката.

Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил в България се зарежда между 40 минути и 1 час.

Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електромрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места. А поради това, че излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин има достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, без прекъсвания", поясняват от ЦЕРБ.

ЦЕРБ е най-голямото предприятие на Балканския полуостров за диагностика и поддръжка на електрически съоръжения и единственото подобно у нас. Компанията е създадена преди 75 години.