Доц. Георги Бърдаров: България е на първо място в света по обща смъртност, но въпреки това аз съм оптимист
Секция: Анализи
23 Януари 2024 06:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Георги Бърдаров: България е на първо място в света по обща смъртност, но въпреки това аз съм оптимист

/КРОСС/ България е на първо място в света по обща смъртност, но въпреки това аз съм оптимист. Процесите не се разбират в дълбочина, защото се гледа само моментната картина. Демографската ситуация е тежка, но със сигурност има изход и съм убеден, че ще можем да обърнем негативната тенденция. Това заяви снощи в ефира на Nova News писателят и демограф доц. Георги Бърдаров.

По думите му решаването на демографската криза няма да стане само с инвестиции в Северозападна България, но такива трябват и в Северна Централна България, Южните Родопи, Странджа-Сакар и др.

Доц. Бърдаров отчете, че за 2023 г. имаме положителен механичен прираст, както и повишаване на коефицента на плодовитост с близо 1,8%, което ни поставя на трето място в ЕС.

Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това дава лош сигнал към младите хора. В крайна сметка кой ще остане да ражда деца, когато постоянно говорим колко е безнадеждно в България?! Трябва да променим реториката си, препоръча демографът.

Той допълни още, че българите в момента сме безкрайно разединени, давайки пример, че не можем да се зарадваме на успехите на такива известни наши сънародници като Георги Господинов, Григор Димитров и Нургюл Салимова.

Задължително е да се обединим и да дадем послание на младите, че има смисъл. В никакъв случай не сме най-изостаналите, просто трябва да дадем положително послание на младите. Защото новите лидери и визионери ще дойдат именно от младите хора на България, завърши доц. Бърдаров.