ISW: Кремъл цели единствено капитулация и отказ от територии от Украйна
Секция: Анализи
23 Януари 2024 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ISW: Кремъл цели единствено капитулация и отказ от територии от Украйна

/КРОСС/ Русия продължава да използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) за пропаганда. Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата, която свика на 22 януари обвини Запада за липсата на преговори. По думите му, Русия винаги е била готова за преговори.

Лавров обаче поясни, че Русия се интересува само от преговори, които водят до отстраняване на сегашното украинско правителство от власт. С това потвърди, че Москва все още се стреми към смяна на режима в Украйна.

Лавров продължи да отрича независимостта и суверенитета на Украйна, като твърди, че украинският народ няма интереси във войната срещу Русия и че Западът е тласнал Украйна да продължи войната.

Лавров посъветва Запада да разбере, че мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски е път към нищото и колкото по-скоро осъзнае това, толкова по-добре ще бъде - както за Украйна, така и за Запада.

Лавров също така заяви, че ако Украйна спре да се бие, стотици хиляди украински животи ще бъдат спасени. По-рано Лавров направи подобни коментари, като предположи, че Кремъл вярва, че Русия ще може да окупира повече територии, докато войната продължава и че този ход на войната все повече ще отслаби преговорната позиция на Украйна.

Лавров отхвърли отговорността на Русия за опасенията, че може да атакува НАТО в бъдеще, като игнорира неотдавнашните официални изявления на Кремъл, които предизвикаха тези страхове. По думите му, Западът насърчава идеята, че Русия ще атакува балтийските държави, Полша и Финландия в бъдеще като начин за изнудване за пари от западните държави за Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията на фронта в Украйна.

Представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, обаче поддържат последователна заплашителна реторика, насочена срещу държавите-членки на НАТО. Свързаните с Кремъл изглежда се опитват да посеят нестабилност и да поставят информационни условия за възможни бъдещи агресивни руски действия срещу членове на НАТО и други постове - Съветски държави.

Лавров също обвини украинските сили за извършването на удари по окупираната от Русия територия в Украйна, която Кремъл използва, за да подкрепи руските оправдания за своята завоевателна война в Украйна. Лавров наскоро заяви, че украинските сили използват доставени от Запада оръжия, за да нанасят удари по цивилни цели, включително при предполагаеми удари срещу окупирания град Донецк на 21 януари например.

Руски източници, включително руското Министерство на външните работи (МВнР), направиха подобни твърдения на 21 януари.

New York Times съобщи на 21 януари, че не може независимо да потвърди участниците зад удара по град Донецк, а пресслужбата на украинската Таврийска група сили заяви на 21 януари, че силите под контрола на Таврийската група сили не са провели атаките.

Лавров също се опита да омаловажи различните военни престъпления срещу човечеството, които руските окупационни сили и окупационните администратори извършват в Украйна, твърдейки, че украинци и руснаци живеят в мир и хармония в окупирания Крим и други окупирани от Русия украински територии.

ISW рутинно документира как руските сили и окупационните администрации участват в мащабни кампании за етническо прочистване; насилствено и незаконно депортират украинци, включително деца, в Русия; и систематично работят за елиминирането на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в районите, които руските сили окупират.

ISW по-рано оцени, че Русия има за цел да се възползва от постоянното място на Русия в Съвета за сигурност на ООН и правото на вето.

Искането на Русия вероятно е опит да се убедят международните партньори на Украйна да спрат изпращане на оръжия в Украйна.

Полският премиер Доналд Туск посети Киев на 22 януари и обяви нов полски отбранителен пакет за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Туск за новия полски отбранителен пакет и отбеляза, че двамата са обсъдили възможностите за бъдещо производство на оръжия.

Зеленски заяви, че пакетът включва полски заем за оръжия, но не уточни допълнителни подробности като общата му стойност.

По-късно Туск заяви, че Полша се е присъединила към декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна и отбеляза, че ще назначи комисар, който да наблюдава участието в усилията за възстановяване на Украйна.

Кадри, за които се твърди, че показват свада между руски войник и чеченските сили на "Ахмат-Восток" в окупирания Мелитопол, Запорожка област, отново предизвикаха критики към чеченските сили за липсата на принос към руските военни операции в Украйна. Те показват как командирът на чеченския батальон "Ахмат-Восток" Ваха Хамбулатов и друг персонал от батальон "Ахмат-Восток" заплашват да убият руски войник на контролно-пропускателен пункт в окупирания Мелитопол, след като руският войник заяви, че Хамбулатов има невалидни документи за самоличност.