Проф. Христо Хинков участва на Среща на здравните министри в Париж и Форум на ОИСР на високо политическо ниво
Секция: Здраве
23 Януари 2024 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Христо Хинков участва на Среща на здравните министри в Париж и Форум на ОИСР на високо политическо ниво

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков представи България по време на Форума на високо ниво на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предхождащ министерската среща по линия на Комитета по здравеопазване.

В рамките на събитието, което се провежда в периода 21-25 януари, участват държавите членки и държавите кандидати на ОИСР, международни организации, представители на неправителствения сектор и социални партньори.

„Здравната система несъмнено е един от най-важните стълбове в икономиката на всяка държава. Резултатът от грижата за здравето на пациента е фундаментален за социалното благополучие на една нация. Поради тази причина нашите усилия са насочени към стимулиране на дигитализацията на здравния сектор, оптимизиране на процесите по предоставяне на здравни услуги и медицински грижи. Данните потвърждават все по-висока проследимост от страна на пациента и все по-голям обхват на доставчиците на здравни услуги и тяхната свързаност с Националната здравно-информационна система на България", посочи министър Хинков по време на изказването си в панела на тема „Иновациите с насоченост към хората".

По време на форума бяха проведени и сесии на теми: „Изкуствен интелект и здраве - рискове, възможности и социално влияние" и „Геномика и генетика: Последици за здравните системи и предоставянето на грижи", а също така и министерски панел. Участниците поставиха акцент върху потребностите на пациентите, изграждане на обществено доверие при въвеждане на иновации в здравните системи, осигуряване на висока защита на здравните данни при използване на модерни технологии и приемане на средствата за здравеопазване не просто като разход, а като инвестиция в по-добро здраве и благосъстояние.

При визитата си в Париж проф. Хинков участва в работен обяд и министерска вечеря в рамките на които се проведоха конструктивни дебати между министрите от останалите държави.