„Възраждане“ иска изслушване на Министъра на образованието по случая с Школо
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2024 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане“ иска изслушване на Министъра на образованието по случая с Школо

/КРОСС/ Продажбата на на образователната платформа за управление на училищните процеси - „Школо ООД" на британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън" и неяснотите свързани с последиците за българското образование, както и така наречените „конфиденциални условия" по придобиване на един от най-използваните доставчици на образователен софтуер в България събудиха основателни страхове и обществено напрежение сред родители, учители и ученици.

По данни на дружеството „Школо" ЕООД услугите им се използват от над 1700 образователни институции в страната, а условията по прехвърлителната сделка са конфиденциални.

„Недопустимо е министерството на образованието и науката да е допуснало възможността сделки с такъв огромен мащаб да се извършват без знанието, контрола и надзора от страна на държавните институции. Ние от „Възраждане" считаме, че всички действия и реформи касаещи ключови сектори в Република България, следва да се извършват в условията на прозрачност, предвидимост отговорност и отчетност пред българския народ. Предвид гореизложеното и високото обществено значение на темата на изслушването, считаме, че в интерес на обществените очаквания за публичност и контрол върху дейността на изпълнителната власт следва да бъдат предприети своевременни мерки.", посочва Даниел Проданов - народен представител от „Възраждане" във внесеното от него искане до Председателя на Народното събрание за изслушване на Министъра.