Исторически музей - гр. Етрополе остава затворен до март месец заради частичен авариен ремонт
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2024 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исторически музей - гр. Етрополе остава затворен до март месец заради частичен авариен ремонт

/КРОСС/ Историческият музей – гр. Етрополе е една от емблематичните сгради в община Етрополе. Той е сред 100-те национални туристически обекта и всяка година освен местните хора, привлича и много туристи в града. Поради необходимостта от предприемане на аварийни ремонтни дейности от 6 януари 2024 г. музеят е затворен.

След проучване, се оказва, че основен ремонт на музея не е правен. „Преди повече от 10 години беше подменен изцяло покрива на музея и улуците. Оттогава се правят само при нужда частични ремонти“, споделя директорът на музея г-жа Наталия Цветкова.

В началото на лятото тя забелязва, че плочките при санитарните възли започват леко да се напукват и се получава леко хлътване. Оказва се, че проблемът е в канализацията, която не е подменяна от 90-те години на миналия век.

„Писах писмо до Общината, но нямаше реакция. След изборите отново изпратих писмо и веднага имаше отклик и съпричастност. Изпратиха екип и започна аварийния частичен ремонт, който се очаква да приключи до март месец“, допълва още г-жа Цветкова.

Историческият музей – гр. Етрополе е архитектурна и културна забележителност. Първоначално е открит  на 7 декември 1958 г. в сградата на бившето Килийно училище в двора на църквата „Свети Георги”, а от 30 декември 1968 г. музеят се помещава в реставрираната сграда на бившия Конак. Настоящата експозиция на Исторически музей – гр. Етрополе е изцяло обновена през 1992 г. Тя представя богатото културно – историческо наследство на община Етрополе в 10 експозиционни зали.