АПИ: Очаква се сняг, шофьорите да тръгват на път подготвени
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2024 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ: Очаква се сняг, шофьорите да тръгват на път подготвени Ето какво трябва да знаят водачите

/КРОСС/ Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура". Прогнозата на метеоролозите за 27 и 28 януари е за валежи от дъжд и сняг в Северна и Източна България.

Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите, уверяват от Пътната агенция. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение е възможно да се затварят отделни участъци за почистване. Там, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, трафикът може да се ограничи временно. Ако е необходимо, може да се спре и движението на тежкотоварните камиони в определени участъци.

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегорините.

Източник: Пресцентър на АПИ