Първа донорска ситуация в България за 2024 реализираха съвместно лекарски екипи от Варна, София и Силистра
Секция: Здраве
31 Януари 2024 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първа донорска ситуация в България за 2024 реализираха съвместно лекарски екипи от Варна, София и Силистра

/КРОСС/ Първа донорска ситуация за 2024 година бе реализирана успешно след съвместна работа на екипите на 4 болници в България, благодарение на което са спасени 3 човешки живота. Донорската ситуация възниква на 29 януари 2024г. в болницата в МБАЛ - Силистра, където е регистрирана мозъчна смърт при 73-годишен мъж, постъпил с черепно-мозъчна травма. След извършване на всички необходими дейности от лекарските екипи в Силистра, пациентът вечерта е кондициониран и транспортиран в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна. На 30 януари по искане на ИА „Медицински надзор" и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет „Спартан", с който във Варна пристигат екипи на Военно-медицинска академия и УМБАЛ „Александровска", които съвместно с лекарите от УМБАЛ „Св. Марина" - Варна извършавт експлантация на черен дроб и бъбреци, с които са спасени 3 човешки живота.

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор" г-жа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното сътрудничество между координаторите по донорство д-р Данчо Данаилов от МБАЛ Силистра и д-р Валентин Маринчев и проф. д-р Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, както и на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. д-р Ивелин Такоров и проф. д-р Никола Владов и на УМБАЛ „Александровска" - с ръководители доц. д-р Пламен Димитров, проф. д-р Красимир Янев, проф. д-р Маринчо Георгиев.

ИА „Медицински надзор" и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.